Koľko bielkovín je v uvarenom vajíčku?
13. 2. 2016, 5:15 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:39)

Tipnite si, koľko kalórií má jedno uvarené vajíčko. My vám to prezradíme, okolo 75 kalórií a zhruba 6 gramov bielkovín. Priemerný Európan spotrebuje 50 až 65 g bielkovín denne. Pokiaľ ste športovkyňa, budete potrebovať bielkovín o trošku viac. Vajcia obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čo je vlastne kompletný proteín.
Čítajte aj: Sú hnedé vajcia výživnejšie ako biele?
Proteín v tele
Zohráva dôležitú úlohu, pretože tvorí súčasť každej bunky a orgánu. Vďaka proteínom naše telo funguje, vie sa opraviť a rozmnožovať svoje bunky. Skladá sa z reťazca aminokyselín. Aminokyseliny nemôže telo produkovať samé, musíme ich skonzumovať v jedle. Živočíšne bielkoviny, ako sú vajcia, sú kompletné proteíny, ale poznáme aj bielkoviny na rastlinnej báze.
Ktoré časti konzumovať?
Čo všetko môžeme z vajíčka zjesť? Škrupina nie je moc chutná, aj keď sa nám občas dostane do omelety. Zvyčajne ju nejeme, neobsahuje ani významné množstvo proteínu a iných živín. Vaječné bielka majú asi 3,5 g bielkovín, mierne viac než žĺtok, ktorý má 2,5 gramov. Keď chcete z vajíčok získať veľa proteínov, jedzte hlavne ich bielka, ktoré sú bez cholesterolu a tuku. Ten sa nachádza vo vaječnom žĺtku.
Ak hľadáte kvalitné vajíčka, v supermarkete ich veru nenájdete. Keď nemáte inú voľbu, dobre si aspoň prezrite informácie na etikete. Akej sú triedy, či majú pevnejšiu škrupinu, nie sú popraskané, či sú z klietkového alebo podstieľkového chovu, ktorý je pre sliepočky menej stresujúci. Viac živín dostanete z domácich vajíčok, ktoré kúpite na trhu, ale aj z vajíčok, ktorých sliepky boli kŕmené bio stravou.
Výhody vajíčok pre športovcov
Vajcia obsahujú vysoký podiel aminokyselín. Leucín je nevyhnutný pre syntézu bielkovín vo svaloch a na využitie glukózy. Odborníci sa domnievajú, že leucín vo vajci nám dodáva silu a vytrvalosť. Vajcia poskytujú okrem bielkovín aj vitamíny skupiny B, ktoré sú zodpovedné za výrobu energie a zotavenie svalstva.
Koľko bielok je dosť?
Vzhľadom k vysokému obsahu cholesterolu z vajec, odporúča sa obmedziť ich príjem na štyri vajíčka týždenne. Aj vegetariáni by mali starostlivo kombinovať v strave bielkoviny, aby do tela dostali všetky esenciálne aminokyseliny a práve vajcia môžu byť dobrým spôsob, ako na to.
Príliš veľa bielkovín môže ale spôsobiť ukladanie telesného tuku a vedie k problémom s obličkami. Zabráňte aj ochoreniam z pokazených potravín, ako je salmonelóza. Bezpečná manipulácia s vajíčkami je veľmi dôležitá. Vždy by ste mali vajcia variť. Uistite sa, že bielko je pevné a žĺtok sa nevylieva. Ak uvarené vajíčko nezjete okamžite, odložte ho hneď do chladničky.
Autor: Carolin