Koľko živín stráca varená brokolica?
12. 4. 2013, 7:30

Brokolicu môžete rovnako ako väčšinu ostatnej zeleniny jesť surovú alebo varenú. Varenie ale môže znížiť obsah jej vitamínov a minerálov. Spôsoby varenia a čas ohrievania majú vplyv na to, koľko živín stratíme. Dokonca aj surová zelenina stráca výživové hodnoty, ak sa nezje ihneď po zbere.
Typy varenia
Môžete variť brokolicu v pare, smažiť, vyprážať, alebo ju hodiť do variacej vody či do mikrovlnky. Upozorňujeme, že čím je kratšia doba varenia a menej použitej vody, tým viac živín si brokolica udrží. Brokolica by mala zostať jasne zelená a mäkká aj po varení.
Straty živín
Tepelnou úpravou sa strácajú proteíny a sacharidy. Brokolica má 3,4 g bielkovín a 6 g sacharidov v stonke. Varenie v pare zachováva najväčšie množstvo bielkovín a cukrov. Smaženie a vyprážanie spôsobuje najväčšie straty bielkovín a glukózy.
Stopové straty
Vitamíny rozpustné vo vode, ako je vitamín C a B-komplex sa zvyčajne vyplavia do vody pri varení. Varenie spôsobí najväčšiu stratu chlorofylu, ktorý dáva zelenine jej farbu. Brokolica stráca skoro všetko vyprážaním, najväčšie sú straty vitamínu C, až 30%. Vyprážanie tiež spôsobuje najväčšie straty karotenoidov.
Ak konzumujete vývar z uvarenej brokolice, môžete pre seba získať veľkú časť zo stratených vitamínov, bielkovín a glukózy. Použite najmenšie množstvo vody a varte čo najkratšiu dobu. Nikdy nepoužívajte na zeleninu mikrovlnnú rúru.
Autor: Jaja
Tip: Probiotiká získali svoju dobrú povesť ochrancov zdravia vzhľadom na ich silnejší účinok na niektoré druhy chorôb. Hoci sú super potravinou, nie sú neskrotné. Probiotické potraviny obsahujú mikroorganizmy, ktoré pomáhajú telu, pracujú pre vás a vy im zase na oplátku musíte pomôcť prežiť. Tepelná úprava zabíja nielen škodlivé baktérie, ale aj tie prospešné. Viac o téme v článku TU.