Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Komu sa neodporúča bravčová masť na vyprážanie?

Reklama

Žijeme v dobe, kedy je ťažké orientovať sa v tom, čo je vlastne skutočne zdravé a čo by sme jesť nemali. Internet, časopisy a iné médiá sú plné informácií o tom, že tá a tá potravina nám škodí a zároveň ju inde vychvália do nebies. O bravčovej masti sa dá tiež povedať, že je dosť kontroverzná – jedni ju zatracujú, iní na ňu nedajú dopustiť.



Lepšia ako olivový olej?

Bravčová masť bola dôležitou súčasťou kuchyne našich mám a starých mám. Dlhé roky sa používala nielen ako nátierka na chlieb, ale aj na vyprážanie či pečenie a celkovo pri príprave jedál. Dnes ju do istej miery nahradili rôzne rastlinné oleje. No niektorí odborníci upozorňujú, že bravčová masť môže byť v niektorých ohľadoch lepšia ako toľko ospevovaný olivový olej.

Záleží na spôsobe prípravy
Ide najmä o správne používanie masti či olejov. Ak vyprážame na panenskom olivovom oleji, ktorý je určený skôr do studenej kuchyne, robíme chybu. Tento olej nie je svojím zložením vhodný na znášanie vysokých teplôt pri vyprážaní a prebiehajú v ňom rôzne zmeny, ktorých výsledkom bývajú aj látky s karcinogénnym účinkom.

Naproti tomu bravčová masť je v tomto smere veľmi stabilná a nemení svoju kvalitu či zloženie ani pri vysokých teplotách. Z toho dôvodu ju mnohí odborníci odporúčajú ako vhodnú a zdravšiu alternatívu na vysmážanie či fritovanie, pretože sa v nej ani dlhším tepelným pôsobením netvoria rakovinotvorné látky. Výhodou bravčovej masti je aj to, že ju možno skladovať pomerne dlho bez potreby pridania konzervačných látok a menej podlieha oxidácii.

Druhá strana mince
Keď už sme však pri vyprážaní, pravdou je, že pre naše zdravie vyprážané potraviny vôbec vhodné nie sú. Nie všetci odborníci sa tiež zhodujú na tom, že bravčová masť je bravčová masť je lepšou voľbou pre vyprážanie. Ak totiž zvolíte kvalitný a na tepelnú úpravu určený olivový olej, je to podľa nich určite zdravšie ako vyprážanie na bravčovej masti.

Bravčová masť sa neodporúča ani ľuďom trpiacim na vysoký cholesterol a podobné ochorenia. Ak teda váhate, čo je zdravé a čo nie, riaďte sa tým, že vyprážané jedlá k zdraviu nejdú. A keď už občas po takom zatúžite, nevyprážajte ho na olejoch určených na studenú kuchyňu. Tiež pozor na to, aby ste jedlo pokladali až na rozohriaty olej, pretože tak nenasiakne toľko mastnoty. Dôležitým pravidlom tiež je, že každý olej či masť sa má na vyprážanie použiť len raz, teda vždy vyprážajte na čerstvom oleji alebo masti.

Autor: mj
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS