Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kto nemá jesť pri mori krevety?

Reklama

Pobyt pri mori je všeobecne považovaný za zdraviu prospešní, zvlášť pre alergikov. Pozor ale na neobyčajné jedlá, ktoré dokážu poriadne potrápiť.

Lekári totiž varujú pre nečakanými alergickými reakciami na niektoré jedlá, ktoré sa u nás bežne nekonzumujú.

V reštaurácii ide o život

Osoby, ktoré trpia alergiou na peľ a roztoče, mávajú alergie na potraviny častejšie než bežná populácia.

Často ide o tzv. skrížené alergie, kedy sa u pacienta objavia klinické prejavy alergie po kontakte s inými alergiami než tým, proti ktorým si už vytvorili protilátky, pokiaľ sú si tieto alergény svojim zložením podobné.

Nočná mora z mora

Ak je človek alergický na krevety, je 75 %-ná pravdepodobnosť, že sa objavia reakcie i na ďalšie druhy morských živočíchov. Hlavným alergénom je bielkovina tropomyosín, ktorá je odolná voči teplote, nízkemu pH a tráviacim enzýmom.

Pokiaľ ste alergickí na roztoče a šváby a chystáte sa na dovolenku k moru, vyhnite sa radšej lahôdkam z "morských potvor", aby sa vaše dni odpočinku nepremenili na nočnú moru.

Zdroj: Korzo

Vyberáme pre vás niečo PLUS