Ktoré cukríky nám najviac ničia zuby?
16. 3. 2012, 5:30

Cukríky milujeme už odmalička, hoci nás rodičia vždy strašili, že nám z nich zhnijú zuby, čo nemusí byť tak úplne pravda. Faktom ale je, že jesť tieto farebné dobroty môže spôsobiť poškodenie zubnej skloviny.
Tento druh opotrebenia zubov môže viesť k ďalším vážnym problémom a je potrebné sa mu vyhnúť. Poďme si vysvetliť, prečo sú niektoré cukríky horšie ako ostatné, a čo môžete urobiť, aby ste zabránili poškodeniu zubnej skloviny.
Zubná sklovina je vonkajší kryt zubov. Aj keď je celkom tenká, je to vlastne najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele a pomáha chrániť vaše zuby. Bohužiaľ, dokonca aj najsilnejšie tkanivo sa za určitých okolností môže poškodiť. Ešte horšie je, že poškodenie tohto typu tkaniva je trvalé.
Vaša strava má priamy vplyv na stav vašej zubnej skloviny. Nielen konzumácia nápojov s množstvom kyselín, ale aj veľa cukru a škrobu môže viesť k narušeniu zubnej skloviny. To je dôvod, prečo sa cukríky zaradili medzi jednu z najhorších potravín s rizikom poškodenia zubov.
Poškodená zubná sklovina vedie k niekoľkým komplikáciám, vrátane bolestivých a citlivých zubov, keď zuby až praskajú. Keď sa sklovina poškodí, zuby sú stále viac náchylnejšie k deštrukcii. V závažných prípadoch môže dôjsť aj k infekcii.
Najhoršie cukríky pre vaše zuby
Pretože väčšina cukríkov je obalených cukrom, všetky sú schopné spôsobiť poškodenie zubnej skloviny. Avšak, niektoré cukríky sú oveľa horšie, než ostatné. Najhoršie cukríky sú kyslé cukríky.
Tieto výrobky majú veľké množstvo kyseliny citrónovej a jablčnej, z ktorých všetky poškodzujú sklovinu vašich zubov. Sú príčinou 92 percent erózií zubnej skloviny. To je dôvod, prečo je také dôležité obmedziť množstvo kyslých cukríkov, ktoré jete.
Okrem toho by ste sa mali vyhnúť cmúľaniu takýchto kyslých cukríkov v ústach po dlhšiu dobu, čo umožňuje ešte viac si poškodiť sklovinu. Aj keď sú kyslé cukríky považované za najhoršie pre vaše zuby, je ešte pár ďalších cucavých maškŕt, ktoré môžu spôsobiť poškodenie:
• Gumené cukríky: Všetky gumové alebo extra žuvacie cukríky sú pravdepodobne lepkavejšie, a zostanú na zuboch po dlhšiu dobu.
• Tvrdé bonbóny: Ich cmúľanie môže spôsobiť naštrbenie alebo odlomenie zubnej skloviny.
Prevencia poškodenia zubov
Našťastie, nemusíte sa vyhnúť cukrom úplne. Skúste len zlepšiť svoje hygienické návyky a urobiť pár úprav tak, že po cmúľaní si umyjete zuby. Žujte žuvačku bez cukru po cukríku. Zvyšuje to množstvo slín, čo môže pomôcť odstrániť častice cukríka, ktoré sa zadržali na zuboch.
Autor: Lane