Reklama

Ktoré oleje treba v kuchyni vyskúšať?

Reklama

Aké oleje používate vo svojej kuchyni? Ostávate pri klasike v podobe slnečnicového a olivového oleja, alebo ste siahli aj po iných zdravých olejoch, ktoré sú nielen chutné, ale hlavne môžu spraviť mnoho pre vaše zdravie?



Pri kúpe oleja na kuchynské použitie by ste nemali rozhodovať len na základe ceny. Pri najbližšom nákupe skúste porovnávať viac. Vedeli ste napríklad o tom, že za studena lisované oleje sú omnoho zdravšie ako tie rafinované?

Nevýhodou samozrejme je, že ich nemožno vždy používať aj na varenie, pečenie či vyprážanie. Ak sa však snažíte stravovať zdravo, iste vám prídu vhod pri príprave mnohých pochúťok studenej kuchyne. Dokážu totiž spraviť pre vaše zdravie takmer zázraky. A ktoré oleje by ste mali vyskúšať?

Olivový olej
Je klasikou a o jeho pozitívnych zdravotných účinkoch ste už počuli mnoho krát. Rozhodne by ste mali mať doma aspoň jednu fľašku kvalitného olivového oleja a pridávať ho práve v jarnom a letnom období hojne do zeleninových pokrmov, napríklad do šalátov. Podporuje totiž črevnú mikroflóru, pôsobí zdravo na srdce a cievy a podľa niektorých štúdií i proti nádorom.

Chutný sezam
Sezamový olej môžete používať v teplej i studenej kuchyni, je ideálne na zimné obdobie. Jeho pozitívom je schopnosť znižovať „zlý“ cholesterol, posilňuje však aj pamäť a pôsobí ako antidepresívum, je močopudný a pomôže i pri hnačkách či kožných problémoch.

Olej zo pšeničných klíčkov
Už ste o ňom počuli? Je vyhľadávaný pre vysoký obsah vitamínu E a je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, železa, fosforu, stopových prvkov, esenciálnych mastných kyselín a prírodného estrogénu.

V studenej kuchyni tiež môžete odskúšať olej z lieskových orechov či mandľový olej. Pri exotickejších jedlách je tiež zaujímavou ingredenciou kokosový olej, ktorý dostanete v predajniach s ázijskou kuchyňou alebo so zdravou výživou.

Autor: Denisa