Po ktorom jedle sa nám horšie dýcha?
30. 8. 2012, 7:45

Hlboké dýchanie má veľa výhod. Podľa väčšiny lekárov, dýchacie techniky jogy pomáhajú vyrovnať sa so stresom, úzkosťou. Niekoľko štúdií ukázalo, že hlboké dýchanie môže liečiť poruchy príjmu potravy a obezity.
Ľudia, ktorí praktizujú často hlboké dýchanie sú oveľa energickejší a môžu robiť viac pohybových aktivít. Sú tiež menej náchylní k depresiám, ktoré vedú k poruchám príjmu potravy a obezite.
Teraz, keď sme vysvetlili význam hlbokého dýchania, ukážeme vám, aké existuje prepojenie s potravinami. Mnohé môžu mať vplyv na to, ako dobre či horšie sa nám dýcha a prečo po jedle tzv. fučíme!
Jedlo, ktoré obsahuje tyramín
Existuje mnoho látok v niektorých potravinách, ktoré môžu ovplyvniť vaše dýchanie, buď ho podporovať alebo narúšať.
Najlepším príkladom je aminokyselina tyramín. Keď sa jej vypustí do krvného obehu viac, blokuje cievy, čo vedie k zvýšeniu krvného tlaku, zrýchleniu tepovej frekvencie a zrýchlenému dýchaniu. Niektoré potraviny majú vyšší obsah tyramínu ako ostatné.
Pozostatok potraviny
Zistilo sa, že obsah tyramínu v jedle sa zvyšuje po tom, čo je jedlo dlho a nesprávne skladované, napríklad aj v chladničke. Takže, ak ste aj zaneprázdnený človek, vždy si nájdite čas na čerstvú prípravu jedla. Ak zvyšok jedla musíte odložiť, snažte sa ho skonzumovať potom čo najskôr.
Konzervované a nakladané produkty
Hotové jedlá (ale aj nespotrebované) obsahujú vyššie množstvo tyramínu. To platí pre konzervované a nakladané produkty. Aj keď sú zatavené, neznamená to, že sú izolované od života. Mali by ste sa vyhnúť konzumácii potravín z konzervy. Tým, že obmedzíte konzervované jedlo, obmedzíte aj množstvo soli a cukru, ktoré obsahuje.
Sýtené nápoje
Mali by ste obmedziť príjem koly a iných sýtených nápojov oxidom uhličitým. Vysoká koncentrácia tejto látky poškodzuje bunkové tkanivo. Kompenzujte si tieto nápoje čajmi, cereálnymi nápojmi a ovocnými džúsmi.
Niektoré proteíny
Vzhľadom k tomu, že proteíny sú tvorené z aminokyselín, niektoré z potravín bohaté na bielkoviny obsahujú viac tyramínu. Mali by ste znížiť príjem taveného syra, nakladaných rýb, arašidového masla, ale aj sójovej omáčky. Niektoré mliečne výrobky ako je jogurt, tiež majú veľa tyramínu. Mali by ste jesť viac tvarohu a polosuché údeniny.
Čokoláda
Ďalšie jedlo, ktoré má veľa tyramínu je čokoláda. Hoci tmavá čokoláda môže byť dobrá pre telo, neznamená to, že jej môžete jesť príliš veľa. Nezabudnite, čokoľvek, čoho je príliš veľa môže byť škodlivé pre vaše telo.
Ak obľubujete väčšinu potravín z nášho zakázaného zoznamu, nie sme prekvapení. Potom sa ale nečudujte, že tak často bojujete s migrénami, alebo máte divoké zmeny nálad.
Jedzte čerstvé šaláty, znížte príjem polotovarov. Zmena môže nejaký čas trvať, kým si zvyknete a začnete nákupy inak plánovať, ale pomôže vám to získať viac energie a zbaviť sa mnohých civilizačných chorôb. A v neposlednom rade, nebudete po jedle už fučať!
Autor: Simona