Kupujete surový med? TOTO všetko ste o mede zrejme vôbec netušli!
19. 12. 2017, 14:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:37)

Med je prírodné sladidlo, ktoré na náš stôl prichádza v mnohých podobách. Med sa môže líšiť podľa chuti, obsahu živín na základe konkrétnych kvetov, z ktorých pochádza nektár a boli použité a spracované pri výrobe medu. Surový, nefiltrovaný med je najmenej spracovaný druh medu na svete.
"Špinavý med"
Neexistuje žiadna formálna definícia surového medu. Toto označenie obvykle znamená, že med nebol ohriaty na vysokú teplotu, ktorá by zabila všetky kvasinky alebo iné prítomné mikroorganizmy. Taktiež nebol ďalej filtrovaný, čo by z neho odstránilo nečistoty ako sú peľové zrná, časti hmyzu, bubliny a včelí vosk.
Prospešné komponenty
Vzhľadom k tomu, že vykurovanie medu môže zničiť enzýmy a živiny, surový med obsahuje viac týchto prospešných zložiek. Medzi špecifické enzýmy prítomné vo vysokej miere v surovom mede sú amyláza. Probiotické baktérie možno nájsť aj v surovom mede, vrátane laktobacilov a bifidobaktérií.
Tieto dobré baktérie môžu osídliť črevá a chrániť telo pred inváziou škodlivých baktérií. Fytochemikálie, ktoré majú antioxidačnú aktivitu v tele, sú prítomné vo vyšších úrovniach práve v surovom, nefiltrovanom mede.
Zdravotné výhody
Med má antibakteriálne vlastnosti. Vzhľadom k jeho schopnosti zabíjať baktérie, sa niekedy používa na hojenie rán, ako sú diabetické vredy, aby sa zabránilo infekcii. Med môže tiež poskytnúť ochranný účinok proti rakovine a respiračným chorobám a zabrániť kolísaniu hladiny glukózy v krvi.
Chuť
Okrem zdravotných výhod, milovníci surového, nefiltrované medu tiež tvrdia, že chutí lepšie než spracovaný med. Chute vyplývajú z čistého kvetinového nektáru a má tendenciu byť výraznejší v surovom mede. Všeobecne platí, že tmavšie medy sú sviežejšie, než svetlejšie odrody.
Nevýhody
Spracovanie pomáha medu k stabilite zložiek. Surový med môže byť náchylnejší na granuláciu a fermentáciu. Požiadavky na skladovanie spracovaného medu sú tiež menej prísne, pretože je stabilný pri izbovej teplote po dlhú dobu. Surový, nefiltrovaný med by mal byť uchovávaný pri nižšej teplote, aby nedochádzalo k znehodnoteniu živín.
Pretože med môže obsahovať toxické spóry, ktoré sú nebezpečné pre dojčatá, surový med by sa nikdy nemal podávať deťom mladším ako jeden rok. Niektorí ľudia, ktorí majú alergiu na med by sa mali nespracovanému typu tiež vyhýbať. Nefiltrovaný med môže obsahovať peľ, ktorý výrazne zvyšuje alergie u citlivých jedincov.
Autor: bb
Foto: profimedia