Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kuriatka: Vzácne, chutné a zdravé

Reklama

Tieto obľúbené, no pomerne zriedkavé žltooranžové huby majú mierne pikantnú chuť a príjemnú marhuľovú arómu. Kuriatka sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny, najmä na kyselinu pantoténovú, niacín,

vlákninu a niektoré minerálne látky, ako je meď, draslík a železo.

Pre vysoký obsah rôznych bioaktívnych fytochemikálií sa dostali do pozornosti vedcov, ktorí zistili, že majú rôzne zdraviu prospešné účinky. Extrakt z kuriatok hubí baktérie, vírusy a plesne. Podľa jednej štúdie by mohol pomôcť pri prevencii zápalov, nádorových a autoimunitných ochorení.

Živiny v 100 g
Energia: 131 kJ, bielkoviny: 1,5 g, tuky: 0,6 g, sacharidy: 6,9 g a vláknina: 3,9 g.

Plus pre vaše zdravie
* Bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, meď, železo a draslík.
* Výborný zdroj bioaktívnych fytochemikálií.

ČÍTAJTE AJ: Ako vplýva káva na ženskú psychiku?

Báječný tip
Kuriatka, asi pol kila, pokrájajte na kúsky široké 8 mm, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkajte 3 lyžicami olivového oleja. Ochuťte tymianom a upečte v rúre dochrumkava. Hotové kuriatka premiešajte s uvarenými cestovinami.

Autor: Jana Brožíková/Báječná ŽENA

Vyberáme pre vás niečo PLUS