Majú dnešné sardinky v konzerve rovnaké zdravotné benefity ako v minulosti?
12. 5. 2017, 17:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Sardinky sú druh malých, tučných rýb. Často sa predávajú práve v konzerve. Sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, vitamínu D, vápnika a bielkovín. Sardinky sa tiež používajú ako návnada pri rybolove a krmivo pre rybie farmy.
Konzervovaným sardinkám sa odstraňujú hlavy a sú varené vo vode alebo fritované. Potom sa sušia a balia do rastlinného oleja, soľných roztokov alebo omáčky. Typická, vodou balená konzerva sardiniek obsahuje asi 140 kalórií, 20 g bielkovín a 7 g tuku. Sardinky v oleji obsahujú, samozrejme, viac tuku aj kalórií.
Omega-3 mastné kyseliny
Sardinky sú tučné ryby, bohaté na polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny a ďalší rad rôznych potrebných aminokyselín, ktoré sa nachádzajú iba v morských plodoch a morských riasach a sú spojené s radom zdravotných výhod. Spotreba 1,8 g týchto kyselín denne po dobu dvoch rokov znižuje hrúbku tepien, čo zvyšuje prietok krvi. Omega-3 mastné kyseliny sú tiež dôležitou súčasťou mozgu a sietnice, a majú tiež protizápalové účinky.
Vápnik a selén
Konzervované sardinky sú koncentrovaným zdrojom vápnika. Vápnik je nevyhnutný pre zdravé kosti a nedostatočný príjem spôsobuje krivicu u detí a osteoporózu. Tehotné dospievajúce dievčatá sú v určitom nebezpečenstve, práve kvôli nedostatku vápnika.
Konzervované sardinky sú tiež dobrým zdrojom selénu, čo je stopový prvok, ktorý je súčasťou antioxidačného enzýmu. Antioxidačné enzýmy pomáhajú zabraňovať oxidatívnemu poškodeniu voľnými radikálmi. Nedostatok selénu môže zhoršiť vstrebávanie jódu, čoho výsledkom je napríklad neplodnosť u mužov.
Vitamíny
Vitamín D je syntetizovaný v koži pri vystavení sa slnečnému žiareniu, ale ľudia žijúci v oblastiach ďaleko od rovníka, môžu mať nedostať tohto vitamínu. Vitamín D je nevyhnutný pre zdravé kosti a pre správnu funkciu imunitného systému. Sardinky sú tiež dôležitým zdrojom vitamínu D, niacínu a B-12. Niacín pomáha telu premeniť potravu na energiu, zatiaľ čo B-12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervov.
Nízky obsah znečisťujúcich látok
Konzervované sardinky obsahujú oveľa nižšie hladiny škodlivých látok ako je ortuť, než veľké ryby. Avšak, obsahujú značné množstvo sodíka, a preto by sa mali konzumovať striedmo, inak môžu viesť k vysokému krvnému tlaku.
Autor: bb
Foto: profimedia