1. kolo: Omega-3 a omega-6
Obe nenasýtené mastné kyseliny patria medzi tzv. esenciálne tuky, ktoré musíte prijímať v strave. Zlepšujú elasticitu ciev, pružnosť pokožky a kvalitu vlasov. Chránia srdce, znižujú „zlý“ LDL cholesterol a zvyšujú „dobrý“ HDL. Posilňujú imunitu, zlepšujú odolnosť proti infekciám, pomáhajú pri hojení rán, podporujú tvorbu červených krviniek, stimulujú činnosť mozgu a majú protizápalové účinky. V 100 g maku sa nachádza 0,27 g omega-3 a 28,3 g omega-6, v rovnakom množstve semienok chia 17,55 g omega-3 a 5,8 g omega-6. Bod pre chia.
Stav - 0 : 1

Ak nemôžete lepok, chia semiačka sú pre vás pravé.
Zdroj: Profimedia

2. kolo: Vápnik
Táto minerálna látka je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a zubov. Nedostatok vápnika sa prejavuje nielen kazením zubov a rednutím kostí s nastupujúcou osteoporózou, ale aj nepokojom, únavou, bolesťami chrbta či nespavosťou. Odporúčaná denná dávka pre ženy v aktívnom veku je 1 000 mg, počas menštruácie, v tehotenstve a v období menopauzy 1 200 mg a pri diagnostikovanej osteoporóze až 1 500 mg. V 100 g maku je 1 438 mg vápnika, v 100 g chia 631 mg. Bod patrí maku.
Stav - 1 : 1

3. kolo: Zinok
Po železe je druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele (2 a 4 mg) a jeho denná potreba pre dospelých je 15 mg. Je dôležitý pre svaly a kĺby, tvorbu inzulínu a dobrý zrak, tvorbu leukocytov a T-lymfocytov (buniek imunitného systému). Pôsobí preventívne proti chrípke aj proti vypadávaniu vlasov a lámaniu nechtov, zvyšuje odolnosť proti infekciám, znižuje tvorbu zápalov a ekzémov. V 100 g maku sa nachádza 7,9 mg zinku, v rovnakom množstve chia 4,8 mg. Ďalší bol pre mak.
Stav - 2 : 1

Kde bolo, tam bolo
Zdroj: Shutterstock

Víťaz: Mak
Makové semienka obsahujú asi 42 percent tukov, bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, minerály a stopové prvky, najmä vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, mangán, selén a zinok. Mak takmer nevonia, chutí trocha horkasto. Až po zomletí sa naplno rozvinie jeho aróma a organizmus dokáže lepšie zužitkovať nenasýtené mastné kyseliny uzavreté v semienkach. V európskej kuchyni sa mak využíva ako náplň do koláčov, závinov, buchiet a kysnutých knedlí alebo ako posýpka na sladké pokrmy, slané pečivo a krekry. Keďže makové semienka obsahujú isté množstvo opiátov, malé deti by nemali zjesť naraz veľa buchiet s makovou plnkou alebo šúľancov s makom.