Makrela vs sardinky: Ktoré morské ryby v oleji majú viac prospešných látok?
5. 11. 2018, 17:00

1. kolo: Vitamín B12
Kobalamín je dôležitý najmä pre krvotvorbu a nervovú sústavu. Zlepšuje pamäť a koncentráciu, znižuje riziko srdcových ochorení. Odporúčaná denná dávka je iba 2-3 mikrogramy. Keďže vitamín B12 sa ukladá v pečeni, zásoba 2-5 mg stačí na niekoľko rokov. Nedostatkom môžu trpieť tí, čo nejedia vajcia, syry, mlieko a mäso, napríklad vegetariáni a vegáni. V 100 g makrely v oleji sa nachádza 6,9 mikrogramov, v 100 g sardiniek 8,9 mikrogramov. Bod pre sardinky.
Stav: 0 : 1
2. kolo: Vitamín D
Ovplyvňuje asi 200 chemických reakcií v tele, je nevyhnutný pre silnú imunitu aj pre pevné kosti. Pri dlhodobom deficite stúpa riziko rakoviny i ochorení srdca. Až 80 % vitamínu D si organizmus vyrobí zo slnečného žiarenia, preto je v zime vhodné dopĺňať ho viac zo stravy. V 100 g makrely sa nachádza 252 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D, v rovnakom množstve sardiniek 272 IU. Opäť bod pre sardinky.
Stav: 0 : 2
3. kolo: Selén
Pre silné antioxidačné účinky ho nič nedokáže nahradiť. Spolu s vitamínom E chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami i pred rakovinou. Zlepšuje vstrebávanie železa, spomaľuje starnutie a posilňuje imunitu. Nedostatok býva príčinou svalovej slabosti aj problémov so štítnou žľazou. V 100 g makrely v oleji je 37,7 mikrogramov selénu, v rovnakom množstve sardiniek 52,7 mikrogramov. Ďalší bod pre sardinky.
Stav: 0 : 3
Víťaz: Sardinky
Malé morské rybky v konzerve obsahujú skvelú kombináciu živín pre udržanie dobrého zdravia aj v náročných zimných mesiacoch – bielkoviny, vitamín D, nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, fosfor a vápnik. Drobné mäkké kostičky nevyberajte, pretože v 85 g sardiniek je takmer 200 mg vápnika. Ako ich jesť? Zo sardiniek si môžete pripraviť chutné nátierky – klasickú s roztierateľnými syrčekmi, alebo netradičnú s tvarohom a avokádom.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock.com