Reklama

Marakuja vs Guáva: Ktoré exotické ovocie by ste mali jesť častejšie?

guava

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Porovnali sme vitamíny aj vlákninu a tu sú výsledky.

1. kolo: Vitamín A
Tento vitamín rozpustný v tuku je silný antioxidant. Potrebujete ho pre silnú imunitu, zachovanie dobrého zraku a zdravú pokožku a sliznice. Nedostatok vitamínu A môže byť príčinou častých zápalov v rôznych častiach tela, oslabenej imunity, vedie k zhoršeniu zraku až k šeroslepote. Prejavuje sa aj suchou, šupinatou pokožkou, krehkými, lámavými vlasmi a nechtami. V 100 g marakuje je 1 274 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, v 100 g guávy 24 IU. Bod pre marakuju.
Stav - 1 : 0

2. kolo: Vitamín C
Zvyšuje imunitu a odolnosť proti prechladnutiu a infekciám. Znižuje cholesterol, posilňuje srdce a cievy, je dôležitý pre tvorbu kolagénu, urýchľuje hojenie rán a predchádza vzniku očných chorôb spojených so starnutím. Priaznivo pôsobí aj na mozog a pomáha telu vyrovnať sa s následkami stresu. Ako jeden z najsilnejších antioxidantov pomáha zneškodňovať voľné kyslíkové radikály. V 100 g marakuje je 30 mg vitamínu C, v 100 g guávy až 228 mg. Bod patrí guáve.
Stav - 1 : 1

3. kolo: Vláknina
Táto nestráviteľná zložka potravy je veľmi dôležitá pre dobré trávenie, zároveň pomáha odvádzať z tela škodlivé látky a chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Vláknina nadlho zasýti a nerozkolíše hladinu krvného cukru, pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť, znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Ženy by denne mali prijať v strave 25 g vlákniny, muži 30 g. Zo 100 g marakuje získate 10,4 g vlákniny, z rovnakého množstva guávy 5,4 g. Bod pre marakuju.
Stav - 2 : 1

TOP! Víťaz: Marakuja