Marcipán vs fondán: Viete pracovať s poťahovými hmotami?
7. 2. 2018, 10:00

Poradíme vám, ktorá je kedy lepšia a čo s ňou...
Fondán
Zamatovo jemná a tvárna hmota je ideálna predovšetkým na potiahnutie, teda dokončenie tort, prípadne rôznych zákuskov. Snehobiela farba fondánu sa mimoriadne hodí na slávnostné príležitosti, no je možné rôzne ho zafarbiť gélovými i práškovými farbami, dokonca naň kresliť. Okrem toho, fondánový poťah zvyšuje trvanlivosť krémových zákuskov, preto ho tak radi využívajú profesionálni cukrári.
Ako na fondán
Aj keď nemáte veľa skúseností s pečením, môžete sa pohrať s fondánom – potiahnuť ním celý povrch torty alebo len jej časť. Pred položením fondánu tortu vždy potrite, na povrchu aj po bokoch, asi polcentimetrovou vrstvou maslového krému. A dajte dobre stuhnúť do chladničky. Potom postupujte podľa týchto zásad.
1. Pracovnú dosku zľahka posypte škrobom alebo práškovým cukrom. Fondán krátko premieste medzi dlaňou a doskou. Pracujte rýchlo, aby neuschol. Suchý fondán sa trhá. (Ak by začal praskať, pridajte kvapku vody a premieste.)
2. Na pracovnej doske vyvaľkajte fondán od stredu do strán na plát s hrúbkou asi pol centimetra a valčekom ho opatrne preneste na povrch torty.
3. Najprv uhlaďte vrchnú časť, potom boky torty, aby nevznikli záhyby. Prebytočné okraje fondánu zarežte podľa tvaru. Ďalšie ozdoby alebo perličky prilepte cukrovou polevou alebo tubičkami na zdobenie.
Báječný tip
Odkrojky fondánu môžete znova premiesiť a použiť na ďalšie poťahovanie alebo vytvarovať z nich ozdoby. Či už medzi prstami, alebo formičkami povykrajovať rôzne tvary.
Domáci fondán
Zmieste 325 g masla, 110 g sušeného mlieka, 1 bielok a 2 lyžice umu na cesto. Podľa potreby pridajte potravinársku farbu. Z hmoty, ktorá má konzistenciu plastelíny, tvarujte rôzne kvety, listy a figúrky podľa fantázie. Hotové tvary nechajte stuhnúť. Môžete ich zafarbiť aj dodatočne – štetcom a špeciálnymi farbami.
Marcipán
Má tmavšiu farbu než fondán – mierne žltkastú. Keďže pravý marcipán sa robí z mandlí, má po nich chuť aj vôňu. Môžete to využiť nielen na klasické poťahovanie zákuskov, ktoré funguje rovnako ako s fondánom, ale aj na výrobu ozdôb, ktoré budú aj chuťovo bohaté. Okrem toho sa marcipán používa aj priamo do dezertov a na pečenie. Skvelá, hoci menej bežná, je napríklad kombinácia maku a marcipánu. Z hmoty môžete robiť guľky, náplne do zákuskov a podobne.
Báječný tip
Je tu Valentín. Ak nestíhate veľké pečenie, pripravte svojim drahým aspoň maškrty so srdiečkami. Vyvaľkajte marcipán a formičkami vykrojte srdiečka rôznych veľkostí. Ozdobte nimi mafiny, palacinky či sladké francúzske hrianky.
Autor: Zuzana Petrovičová
Foto: Shutterstock.com