Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Marhuľové jadierka: Obsahujú jedovatý vitamín?

Reklama

Hoci sú v podstate jedovaté, môžu zachrániť život. Marhule obsahujú antibakteriálnu kyselinu salicylovú, betakarotén a horčík. Už tri marhule denne pokryjú polovicu dennej dávky vitamínu A. Dôležitá je aj kyselina listová, prospešná najmä v tehotenstve, a draslík, ktorý reguluje obsah vody v tele.

Vynikajúcou zásobárňou horčíka a draslíka sú horké marhuľové jadierka. Nachádza sa v nich látka laetril a molekula amygdalín, ktorá sa štruktúrou najväčšmi podobá vitamínom skupiny B. Objaviteľ tejto látky, doktor Ernst Krebbe, sa rozhodol dať jej názov vitamín B17, keďže dovtedy bolo známych už 16 vitamínov skupiny B.

Jedovatý vitamín?
Ako je možné, že by vitamín mohol pôsobiť na rakovinové bunky? Molekula vitamínu B17 obsahuje dve jednotky glukózy, jednu molekulu benzaldehydu a jednu molekulu kyanidu, všetko je pevne spojené. Kyanid môže byť vysokotoxický so smrteľnými následkami, ak ho prijmete v dostatočne veľkom množstve. V prirodzenom stave je však chemicky nečinný a nemá žiadny účinok na živé tkanivo. Odblokovať molekulu B17 dokáže betaglukozidáza, takzvaný odomykací enzým. Ten sa v nebezpečnej miere nenachádza v ľudskom organizme, okrem rakovinových buniek, kde ho je priveľa.

Zjednodušene, marhuľové jadierka obsahujú toxické látky, s ktorými si vie zdravá bunka poradiť a sú pre ňu prospešné. Rakovinotvorná bunka to nedokáže, preto zanikne. Znamená to, že telo sa očistí od nezdravých buniek a vo výsledku preň látky v marhuľových jadrách vôbec toxické nie sú. Pre tento účinok sa látky obsiahnuté v marhuľových jadierkach už desaťročia využívajú pri alternatívnej liečbe rakoviny.

Autor: Žena.sk
Foto: shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS