Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Maslo pod lupou: Skutočne ho môžeme jesť bez obáv?

Reklama

Zabudli ste, ako chutí pravé kravské maslo? Pokojne si ho natrite. Ak kupujete iba margaríny, pretože podľa odborníkov sú zdravšie, máme pre vás dobrú správu. Maslo zďaleka nie je taká pohroma pre vašu postavu a zdravie, ako sa donedávna tvrdilo.

Na čiernej listine
Kravské maslo patrí medzi potraviny, ktoré aj nudný pokrm pozdvihnú na gurmánsku špecialitu. V posledných desaťročiach sa však, podobne ako vajce, ocitlo na zozname nezdravých potravín. Pripisovala sa mu zodpovednosť za celý rad zdravotných problémov, od obezity až po srdcové ochorenia. Nedávne výskumy však rehabilitovali maslo ako potravinu, ktorá je vítanou súčasťou vyváženej stravy, ak ho jete s mierou. Prečo taká zmena?

1. Vzácny vitamín
V masle sa nachádza množstvo vitamínov rozpustných v tuku – A, D, E a K. Prvé tri bez problémov získate pri pestrom stravovaní a pobyte na slnku. Vitamín K2 je však v súčasnej strave vzácnosťou, no príliš sa o ňom nehovorí. Tento vitamín má veľký vplyv na zdravie, pretože sa zúčastňuje na metabolizme vápnika. Nedostatok vitamínu K2 sa spája s mnohými vážnymi chorobami — so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s osteoporózou i s rakovinou. Vitamín K2 sa nachádza najmä v mliečnych produktoch vyrobených z mlieka kráv, ktoré spásajú trávu.

2. Mastný omyl?
Jednou z príčin, prečo sa maslo zakazovalo, je vysoký podiel nasýtených mastných kyselín. Názory sa rôznia, ale podľa výsledkov rozsiahlej štúdie uverejnenej v roku 2010 v americkom odbornom časopise o klinickej výžive sa nepreukázala súvislosť medzi nasýtenými tukmi a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Nech je pravda akákoľvek, ak sa stravujete striedmo a neprekračujete odporúčané denné množstvo tuku, z masla nemusíte mať obavy.

3. Dobré tuky
Maslo obsahuje 3-4 percentá butyrátu, soli kyseliny maslovej. Táto látka vzniká aj v hrubom čreve pôsobením baktérií pri fermentácii vlákniny a je veľmi dôležitá — chráni sliznicu čreva pred zápalmi a rozvojom rakoviny. Butyrát sa nachádza aj v niektorých prípravkoch na prevenciu nadváhy.

Okrem toho maslo obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú (CLA), ktorá patrí medzi silné antioxidanty a nachádza sa aj v prípravkoch na chudnutie. V masle je 24 percent kyseliny olejovej, ktorá patrí medzi nenasýtené mastné kyseliny omega-9. Obsahuje ju aj olivový olej a avokádo a je dôležitá pre srdce, mozog i pre duševnú pohodu.

Autor: Mirka
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS