Maslo vs margarín: Ktorý je lepšie denne natierať na chlieb?
8. 8. 2017, 8:00

Chuť
Chuť
Lahodnosťou sa zatiaľ žiadny margarín nevyrovná maslu. Hoci technológia spracovania rastlinných olejov na roztierateľný tuk sa neustále zdokonaľuje a pridáva sa do nich maslová príchuť, mnohým ľuďom nechutia tak ako kravské maslo. Chuťovo prijateľnejšie sú miešané tuky, kde sa rastlinné oleje kombinujú s maslom v rôznom pomere. Bod pre maslo.
STAV – 1 : 0
Tuky
Kravské maslo má 82 percent mlieč- neho tuku. V 100 g sa nachádza 47 – 51 g nasýtených, 3-3,5 g polynenasýtených a 21 – 26 g mononenasýtených mastných kyselín. V100 g margarínu s 81 percentami tuku je priemerne iba 15 g nasýtených, ale až 24 g polynenasýtených a 39 g mononenasýtených mastných kyselín. Zdravšie tuky získali bod pre margarín.
STAV – 1 : 1
Vitamíny
Maslo obsahuje prírodné vitamíny A, B12, D, E, a K, vápnik a horčík. Do rastlinných tukov sa vitamíny pridávajú, najmä A, D a E, niekedy aj v množstvách, ktorými prevyšujú maslo, no B12 a K v nich nenájdete. Pritom vitamín K2 má veľký vplyv na zdravie, pretože sa zúčastňuje na metabolizme vápnika a jeho nedostatok sa spája so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s osteoporózou i s rakovinou.
STAV – 2 : 1
TOP víťaz: MASLO
Nedávne výskumy uznali maslo ako súčasť vyváženej stravy, ak sa konzumuje s mierou. Maslo obsahuje 3-4 percentá butyrátu, soli kyseliny maslovej, ktorá chráni sliznicu čreva pred zápalmi a vznikom rakoviny a pridáva sa aj do prípravkov na prevenciu nadváhy. V masle sa nachádza 24 percent kyseliny olejovej, ktorá patrí medzi nenasýtené mastné kyseliny omega-9. Je dôležitá pre srdce, mozog i na duševnú pohodu. A do tretice v masle je aj konjugovaná kyselina linolová (CLA), silný antioxidant, ktorý pomáha spaľovať tuky a zabraňuje ich ukladaniu.
Autor: jb
Foto: Shutterstock