Maslo vs margarín: Ktorý tuk má lepšie výživové vlastnosti?
23. 10. 2019, 18:00

1. kolo: Energia
Tradičné kravské maslo s obsahom tuku 82 percent má priemernú energetickú hodnotu 3 050 kJ/100 g. Keďže margarín s takým vysokým obsahom tuku sa nevyrába, porovnávanie by nebolo férové. Tzv. trojštvrťové maslo so 60 percentami tuku má energetickú hodnotu 2 280 kJ/100 g, rastlinný tuk so 60 percentami tuku – 2 240 kJ. Bod pre margarín.
Stav - 0 : 1
2. kolo: Nasýtené tuky
O živočíšnych tukoch je známe, že obsahujú viac nasýtených tukov ako tuky rastlinného pôvodu. Aj v tomto prípade sa však dá porovnávať iba trojštvrťové maslo a margarín, ktorý má celkový obsah tuku 60 percent. Zatiaľ čo 100 g kravského masla so 60 percentami tuku obsahuje 40 g nasýtených tukov, v 100 g rastlinného tuku je iba polovičné množstvo nasýtených tukov – 20 g. Opäť bod pre rastlinný tuk.
Stav - 0 : 2
3. kolo: Chuť a iné vlastnosti
Pokiaľ ide o vôňu a chuť, lahodné maslo si nepopletiete ani s najkvalitnejším margarínom. Okrem toho sa v masle nachádza množstvo prírodných vitamínov rozpustných v tuku – A, D, E a K – a minerálov, ktoré sa do margarínov musia pridávať. Maslo patrí medzi najbohatšie zdroje konjugovaných mastných kyselín označovaných skratkou CLA a neobsahuje farbivá, zatiaľ čo margaríny sa prifarbujú väčšinou karoténmi.
Stav - 1 : 2
Víťaz: Margarín
Pri porovnávaní výživových hodnôt masla a rastlinného tuku podľa odporúčaní pre zdravú výživu sú na tom lepšie margaríny. Neobsahujú cholesterol, ľahšie sa roztierajú a vďaka novým technológiám sa zlepšila ich kvalita aj chuť. Ak váhate, čomu dať prednosť, pokojne ich striedajte, ale snažte sa neprekračovať denné odporúčané množstvo tukov. Alebo si kúpte rastlinný tuk s prídavkom masla, ktorý dokonale uspokojí aj vaše chuťové bunky.
Autor: jb
Foto: Shutterstock