Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte doma diabetika? Poradíme, čo môžete variť a piecť

Reklama

Hneď na úvod jedna dobrá správa. Ak ste diabetik, až 85 percent liečby máte vo svojich rukách. A to už stojí za to, aby ste si ustriehli sladké vo všetkom, čo za deň zjete, však?



Sacharidové jednotky
Hoci cukrovka patrí medzi najzávažnejšie choroby, dnes ju už môžete mať aj vďaka domácemu glukomeru pod kontrolou. „Stačí, aby ste naozaj chceli,“ povzbudzuje diétna sestra Renáta Oláhová, ktorá s diabetikmi pracuje 23 rokov. Jej druhá dobrá správa: Dopriať si smiete takmer všetko! „Záleží však na tom, v akom množstve. Sacharidové jednotky, inými slovami, obsah cukru vo vašom celodennom menu, vám vypočíta diabetológ.“

Keďže cukrovka II. typu je veľmi často vyvolaná obezitou a pacienti musia najmä zhodiť, denne by ste nemali prijať viac ako 12 sacharidových jednotiek. „Tie si rozdeľte do piatich jedál, lebo potrebujete jesť pravidelne v menších dávkach. Raňajky, obed a večera tvoria základ, takže majú po tri jednotky, desiata a olovrant musia byť menej sladké,“ radí odborníčka. Len na ilustráciu, už dva menšie krajce chleba pokryjú tri sacharidové jednotky.

Pozor na skrytý cukor!
Potraviny, ktoré obsahujú cukor (okrem sladkostí múka, zemiaky, ryža, cestoviny, určité mliečne výrobky, polotovary, dochucovadlá, no aj ovocie a niektorá zelenina) a počítajú sa do vašich denných sacharidových jednotiek, dopĺňajte kvalitnými bielkovinami a vlákninou. „Zelenina by mala zaplniť polovicu vášho taniera,“ odporúča Renáta Oláhová.

Zelenina je o. k.!
Okrem mrkvy, hrášku, kukurice a cvikly, ktoré sú sladšie, sa takmer žiadne ostatné druhy nezarátavajú do sacharidových jednotiek. Do 200 gramov smiete cibuľu, strukoviny a zeler, no tekvicu, patizóny, cukety, uhorky, ale aj kyslú kapustu môžete jesť „na kilá“.

Aj ovocie je dovolené
Nie však veľa naraz! Jablko môžete celé, rovnako napríklad marhuľu, z hrušky a grapefruitu polovicu, z jahôd a iných bobuľovín za hrsť. Z hrozna uprednostnite biele, má menej cukru ako červené. A nezabudnite, že medzi plody (všetky obsahujú cukor) patria aj orechy! Okrem toho sú mastné, nezjedzte ich viac ako 3-4 lyžice.

Aké mäso variť?
- Len chudé, čiže kuracie, morčacie a králičie, z bravčového a hovädzieho iba kvalitné časti. Špeciálne pozor na mastné kačice či husi!
- Naopak, veľmi vhodné sú pre vás morské ryby. Ich nenasýtené mastné kyseliny blokujú usádzanie cholesterolu v cievach. Zo sladkovodných vynechajte veľké kapry, majú príliš veľa tuku.

Báječný tip
Zožeňte si šikovné naberačky, ktoré merajú sacharidové jednotky. S nimi budete vedieť, koľko ryže, cestovín alebo zemiakov patrí na váš tanier. Potupne sa povolené množstvo naučíte odhadnúť aj v jedálni, reštaurácii alebo na návšteve.

A čo mliečne výrobky?
1. Vyberajte light výrobky so zníženým obsahom tuku. Zo syrov cottage a mozzarellu alebo tie, ktorých tuková zložka je nižšia ako 40 percent.
2. Myslite na to, že aj mlieko obsahuje cukor – laktózu. Dve deci mlieka vám tak hneď „ukradnú“ 1 sacharidovú jednotku.
3. Zamilujte sa do kyslomliečnych produktov. Acidko prešlo kvasením, pri ktorom mliečne baktérie spotrebovali veľa cukru, takže ho ostalo podstatne menej. Dobré pre vás!

Môžete piecť?
„Dve lyžice múky rovná sa jedna sacharidová jednotka. Premyslite si teda, či si doprajete koláče alebo radšej zdravé ovocie,“ hovorí odborníčka. Keď už, tak pečte so špaldovou, s pohánkovou alebo celozrnnou múkou a slaďte stéviou. „Z nej však nevyšľaháte dobré piškótové cesto, respektíve žiadne cesto, ktoré má narásť. Skúste skôr linecké pečivo alebo používajte umelé sladidlá. Kúpite práškové aj tekuté.“

Pečivo a spol.
Prejdite na celozrnné, špaldové alebo grahamové, ktoré majú nižší glykemický index, čiže viac vlákniny. Tá zamedzuje rýchlemu vstrebaniu cukru, z tenkého čreva sa ho do krvi dostane menej. Čítajte však ich zloženie! Z grahamových rožkov môžete mať dokonca vyššiu glykémiu, ak ich výrobca prifarbuje karamelom.

Viac rád pre diabetikov si prečítate v aktuálnom čísle Báječnej ženy č. 11

Autor: Katarína Brunovská
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS