Reklama

Máte problém s mliekom? Takto rozoznáte, či ide o alergiu alebo intoleranciu

PRÍČINOU NEDOSTATKU LAKTÁZY BÝVA AJ
POŠKODENIE BUNIEK
TENKÉHO ČREVA, KTORÉ
POTOM NEVEDIA PRODUKOVAŤ ENZÝM LAKTÁZY.
MÔŽE K TOMU DÔJSŤ
PRI OCHORENIACH, AKO
JE NAPRÍKLAD CELIAKIA,
CROHNOVA CHOROBA ČI
GASTROENTERITÍDA.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Spôsobujú vám mliečne výrobky zdravotné problémy? Neviete, či máte intoleranciu laktózy alebo alergiu? Toto sú základné rozdiely medzi nimi.

Radí diabetologička MUDr. Adriana ILAVSKÁ, PhD., MBA, MPH

Zdroj: archiv

DIABETOLOGIČKA MUDr. Adriana ILAVSKÁ, PhD., MBA, MPH

Medzi laktózovou intoleranciou a alergiou na mlieko je rozdiel v mechanizme vzniku a prčinách ťažkostí. Spúšťačom problémov je niektorá zo zložiek mlieka a aj spôsobené ťažkosti sú zväčša veľmi podobné, preto sa tieto rôzne stavy často navzájom zamieňajú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračný med: Účinkuje nielen na teplotu, ale aj na zuby či na močáky

    Laktózová intolerancia

    Neznášanlivosť mliečneho cukru je pomerne častá porucha a môže sa vyskytovať v každom veku. Laktóza, čiže mliečny cukor, tvorí približne 7 až 8 percent obsahu mlieka. Ide o disacharid, teda zložený cukor, ktorý sa musí pomocou enzýmu laktáza štiepiť na dva jednoduché cukry. Tie sa potom dokážu v črevách ľahko vstrebať.

    Zdroj: Shutterstock

    Laktózová intolerancia sa môže objaviť kedykoľvek, podobne ako celiakia

    „Laktózová intolerancia je reakcia organizmu na jednu zložku mlieka – mliečny cukor, čiže laktózu. Príčinou je deficit enzýmu laktáza v tenkom čreve, teda nie je to alergia. Stačí si vybrať mliečny výrobok s menším alebo so žiadnym množstvom laktózy a ťažkosti vymiznú. Postihnutí obyčajne tolerujú jogurty a syry, kde je prirodzene menej laktózy, mlieko tolerujú v menšom množstve, len zriedkavo vôbec, preto prísna úplne bezmliečna strava nie je nutná,“ vysvetľuje diabetologička Adriana Ilavská.

    Kam sa stráca enzým?

    Ľudské telo je geneticky naprogramované tak, aby dokázalo tráviť mlieko počas raného detstva, v čase dojčenia. Vtedy je úroveň produkcie laktázy najvyššia. Počas dospievania aktivita laktázy slabne a môže sa celkom vytratiť. Deficit laktázy môže byť aj vrodený, no ide o veľmi zriedkavú formu. Schopnosť tráviť mliečny cukor sa môže stratiť aj pri niektorých ochoreniach alebo dočasne pri užívaní istých liekov.

    Zdroj: Shutterstock

    Intoleranciou laktózy trpí 15 až 25 % Slovákov

    „Prechodná, teda získaná laktózová intolerancia trvá zvyčajne 1 až 3 týždne a nastáva pri užívaní niektorých antibiotík alebo pri črevných infekčných ochoreniach, napríklad črevných virózach či salmonelóze. Po prirodzenej rekonštrukcii črevnej sliznice sa tolerancia mliečnych výrobkov dostáva do pôvodného stavu. Intolerancia mlieka z iných príčin, ako je nedostatok laktázy, býva spojená s kvalitou a druhom mlieka, kvalitou ostatnej stravy a podobne,“ hovorí MUDr. Ilavská.

    Prejavy a riešenie

    Nestrávená laktóza, ktorú enzým laktázy nerozložil na jednoduché cukry, spôsobuje v tenkom a hrubom čreve rôzne problémy. Krátko po zjedení mliečnych potravín – 30 až 90 minút – sa prejavujú hnačkou, nafukovaním, nadmernou plynatosťou, bolesťou brucha, neraz aj vracaním. Intenzita závisí od množstva skonzumovaného jedla.

    Ak spozorujete vyššie spomenuté príznaky po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov, navštívte svojho lekára, prípadne rovno gastroenterológa a po stanovení správnej diagnózy dodržiavajte odporúčania odborníka. Na trhu sú bežne dostupné bezlaktózové mliečne výrobky aj rôzne rastlinné náhrady. Podľa stupňa poruchy sa dá laktáza prijať aj vo forme tabletky pred jedlom, ktoré laktózu obsahuje.

    Alergia na mlieko

    Alergia na mlieko je celkom iné ochorenie, ide o reakciu imunitného systému na bielkovinu kravského mlieka. „Na rozdiel od laktózovej intolerancie spúšťačom nie je mliečny cukor, ale mliečna bielkovina. Najčastejšie sa objavuje v prvom roku života, u väčšiny detí vymizne do troch rokov. Na rozdiel od laktózovej intolerancie, kde prevládajú tráviace ťažkosti, pri alergii sa okrem tráviacich ťažkostí môže objaviť aj ekzém či opuchy, prípadne rôzne iné prejavy. Liečba spočíva vo vylúčení všetkých výrobkov z kravského mlieka. U dojčených detí sa odporúča vylúčiť niekedy mliečne výrobky aj v strave matky. Nedojčené deti dostávajú mlieka už so spracovanou – hydrolyzovanou bielkovinou, ktorá stráca schopnosť vyvolávať alergické reakcie,“ vysvetľuje diabetologička.

    Dôkladné vyšetrenie

    Alergia na mlieko sa síce vyskytuje zriedkavejšie ako intolerancia laktózy, no vyžaduje dôkladné vyšetrenie a špeciálnu liečbu. Pri alergii na mliečnu bielkovinu sú v krvi zvýšené špecifické protilátky, takže lekár pri vyšetrení jednoznačne určí, či ide o alergiu na mliečnu bielkovinu alebo nie. Ak vám zistia alergiu na mlieko, musíte sa vyhýbať nielen mlieku, ale aj fermentovaným mliečnym výrobkom, ako sú jogurty, tvaroh, syry a takisto aj všetkým bezlaktózovým mliečnym výrobkom. Nepomôžu ani enzymatické prípravky na báze laktázy, ktoré niekomu pomáhajú pri intolerancii laktózy. Jednoducho sa musíte vyhýbať všetkému, čo je z mlieka.

    • MÝTUS
      Podľa východnej medicíny by ľudia na jeseň a v zime nemali konzumovať mlieko, lebo je väčšia pravdepodobnosť, že im spôsobí ťažkosti.
    • PRAVDA
      Ročné obdobie určite neovplyvňuje konzumáciu mliečnych výrobkov, respektíve ich spracovanie organizmom. Konzumácia mlieka závisí od tolerancie konkrétneho človeka.