Najstaršie sladidlo na svete vymyslela sama príroda. Medom sladili ľudia už v kamennej dobe. V starovekých legendách ho opisovali ako dar bohov alebo pokrm bohov. Ako posvätný pokrm bol súčasťou rôznych rituálov.

Dar prírody

Viac ako štyritisíc rokov sa med používa ako potravina, delikatesa, liek i skrášľovací prostriedok. Egyptská kráľovná Kleopatra sa údajne kúpala v osľom mlieku s medom. Z medu sa vyrábali z neho mastičky, balzamy a krémy, sladili sa ním bylinkové odvary, dezinfikovali rany. Včelí med fantasticky chutí aj vonia a každý je trocha iný. Senzorické vlastnosti a zloženie závisia od kvetov, ktoré včely navštívili, ale aj od lokality a ročného obdobia. Každý deň si dajte aspoň za lyžičku medu, pretože jeho liečivé vlastnosti sa najlepšie prejavia, keď ho jete po troškách a pravidelne. Zamiešajte ho do bieleho jogurtu, polejte ním tvarohový dezert alebo ho natrite na chlieb. Mlieko s medom skrotí aj najväčších neposedníkov.

med
Zdroj: Shutterstock

Zdravé sladidlo

Med je trocha menej kalorický ako cukor – 100 g medu má okolo 1 400 kJ, cukor o 300 kJ viac. Základom medu sú jednoduché cukry – asi tretinu tvorí hroznový cukor, teda glukóza, ďalšiu tretinu ovocný cukor, čiže fruktóza. V mede sa nachádzajú aj rastlinné bielkoviny vrátane 13 druhov dôležitých aminokyselín, organické kyseliny jablčná, vínna a citrónová, éterické oleje, vitamíny B a C, minerálne látky a stopové prvky, hlavne horčík, fosfor, vápnik, železo, zinok, mangán, draslík, fosfor, jód a meď. Len nedávno vedci objavili v mede viac ako 10 antibakteriálnych látok, o ktorých sa doteraz vôbec nevedelo. Nikdy ho však nedávajte do horúceho nápoja, všetky dobré vlastnosti by ste zničili.

Med vytvára kyslé prostredie, jeho pH sa pohybuje od 3,2 do 4,5 podľa druhu. Najnižšie pH má kvetový med, najvyššie medovicový. Práve „kyslosť“ medu zabraňuje rastu baktérií, ktoré spôsobujú infekcie.