Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Medicína zo špajzy a z kuchyne: Uľaví svalom, aj pri horúčke

Reklama

Namiešajte si pomocníkov, ktorí vám uľavia pri bolestiach hrdla, svalov aj pri horúčke.

Čaj proti bolesti hlavy
Do vhodnej nádoby dajte pol lyžičky nakrájaného zázvoru, lyžičku sušeného rumančeka a rovnaké množstvo sušeného lipového kvetu. Zmes zalejte 250-300 ml vriacej vody, prikryte a nechajte lúhovať asi 10 minút. Sceďte a vlažný čaj vypite.

Cviklový sirup
Trápi vás únava, nedostatok železa alebo potrebujete reštartovať celý organizmus? Zrežte cviklu pri koreni tak, aby stála. Položte ju na tanierik a od časti s listami odrežte asi 2 centimetre. Zrezanú časť odložte. Cviklu vydlabte, a do vzniknutej „misky“ nasypte lyžičku trstinového cukru a pridajte lyžičku medu. Prikryte zrezanou časťou a nechajte aspoň 4 hodiny odpočívať na teplom mieste, kým cvikla nepustí šťavu. Tú vypite. Opakujte každý deň počas dvoch týždňov.

Kostihojová tinktúra
Na pohár s objemom 0,7 litra budete potrebovať toľko nakrájaného čerstvého koreňa kostihoja, aby siahal asi 5 centimetrov pod okraj. Zalejte ho minimálne 40-percentným bielym alkoholom až po hrdlo fľaše. Nechajte lúhovať 14-21 dní na teplom mieste, občas premiešajte. Potom tinktúru preceďte do čistej fľaše. Oceníte ju pri bolestiach ďasien, opuchoch, ťaž- kostiach s kĺbmi aj pri kostných výrastkoch.

Cesnakový olej
Zahrejte 500 ml panenského olivového alebo kvalitného slnečnicového oleja na teplotu 60 stupňov Celzia – nesmie vrieť! Odstavte, pridajte očistené a nasekané strúčiky cesnaku z jednej celej hlavičky. Premiešajte a nechajte 24 hodín v chlade. Olej preceďte cez gázu do tmavej fľaštičky a odložte do chladničky. Potierajte ním vznikajúci herpes na ústach, lyžička denne po jedle slúži ako prevencia prechladnutia.

Bylinkový sirup
V 500 ml vody povarte lyžicu anízu, lyžicu sladkého drievka, lyžičku klinčekov a lyžicu sušeného tymianu. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a pridajte 5 lyžíc medu. Premiešajte a preceďte do vhodnej nádoby. Skladujte v chladničke. Pri prechladnutí užívajte 3-5 lyžíc denne pred jedlom.

Čaj na zníženie horúčky
Zmes z lyžičky sušenej mäty, lyžičky listov malinčia a z lyžičky sušeného bazového kvetu zalejte 500 ml vriacej vody, prikryte a nechajte 15 minút lúhovať. Môžete osladiť lyžičkou medu.

Bylinkový likér
Na likér, ktorý podporí trávenie a uľaví od ťažoby žalúdka, budete potrebovať 0,75 litra bieleho alkoholu, 10 g sušené- ho koreňa púpavy, 10 g koreňa sladkého drievka, 10 g semien fenikla, 10 g sušené- ho zázvoru a 8 guľôčok borievky. Zmes dôkladne premiešajte a zalejte alkoholom. Dajte do uzatvárateľného pohára a uložte na dva týždne na teplé, tmavé miesto. Občas obsah pohára pretrepte, potom preceďte. Užívajte lyžičku pred jedlom alebo pri pocitoch ťažkého žalúdka.

Domáce cukríky proti kašľu
Časovo nenáročné na prípravu, no o to účinnejšie pri začínajúcom sa zápale hrdla či priedušiek. Na liečivé cukríky potrebujete šálku kryštálového cukru, polovicu šálky vody, lyžicu citrónovej alebo pomarančovej šťavy, lyžicu najemno nastrúhaného zázvoru a lyžicu medu. Najskôr zahrejte všetky suroviny okrem medu tak, aby sa cukor roztopil. Pridajte med, premiešajte, nechajte krátko prevrieť, odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Zo zmesi formujte lyžičkou „kôpky“ na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte stuhnúť.

Sirup zo smrekových výhonkov
Smrekové výhonky sú bohaté na vitamín C. Pripravte z nich sirup, ktorý vám pomôže bojovať proti virózam, nachladnutiu, rozpúšťa hlieny a uľahčuje vykašliavanie. Výhonky prepláchnite pod studenou vodou a nechajte odkvapkať. Po hrstiach ich sypte do väčšej sklenej fľaše v asi 5-centimetrových vrstvách, ktoré zasypte cukrom a preložte plátkami chemicky neošetrených citrónov. Opakujte, kým sa fľaša nezaplní. Jemne pritlačte, uzavrite a nechajte 2-3 týždne odstáť na slnečnom mieste, kým sa nevytvorí hustá šťava. Sirup preceďte do menších fliaš a uchovávajte na tmavom a chladnom mieste.

Vyberáme pre vás niečo PLUS