Merajte si množstvo surovín, aby ste varili „tak akurát“
17. 1. 2020, 20:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:36)

Reklama
UĽAHČITE SI TO základnými mierkami.
Pri diétnom varení, ale aj pri zdravom pečení je dôležité vedieť jednoducho a rýchlo „odvážiť“ suroviny či odhadnúť množstvo, ktoré vkladáte do hrnca. Ušetríte čas aj kalórie.
MÄSO na varenie 100 g
- na vyprážanie 140 g
- na pečenie 120-150 g
- na karbonátky 100 g
- pečená ryba 150-200 g
PRÍLOHY (V SUROVOM STAVE)
- zemiaky 300-400 g
- strukoviny 60-100 g
- ovocie 120 g
- zelenina 200-250 g
- ryža 60-80 g
- knedľa 80-120 g
- múky omáčka 10 g
- múky + 10 g tuku
MÚČNIKY
- rezancové cesto 100 g
- kysnuté cesto 120 g
- krehké cesto 40 g
- závinové cesto 40 g
- palacinky 20 g = 250 ml mlieka
POLIEVKY
- hovädzí alebo iný vývar 300 ml
- zahustená polievka 250 ml
- zápražka 5-7 g tuku + 7-10 g múky
- zelenina 50-70 g
- cestoviny uvarené 10 g
- ryža 50 g
- krupica 5 g
Na 1 zarovnanú čajovú lyžičku naberiete:
- 2 g mletej papriky, škorice
- 3 g prášku na pečenie
- 4 g cukru
- 5 g soli
Obsah 3 čajových lyžičiek sa vyrovná obsahu jednej polievkovej lyžice.
Na 1 zarovnanú polievkovú lyžicu sa zmestí:
- 8 g ovsených vločiek
- 8 g múky, strúhanky
- 12 g krúp
- 12 g cukru, krupice
- 15 g soli, ryže
PRE KOĽKO osôb je:
- 1 kura (1,5 kg) = 6 porcií
- 1 kačka (2 kg) = 8 porcií
- 1 hus (4 kg) = 12 porcií
- 1 moriak (do 4 kg) = 12 porcií
Autor: red
Foto: Shutterstock