Reklama

Merajte si množstvo surovín, aby ste varili „tak akurát“

Reklama

UĽAHČITE SI TO základnými mierkami.

Pri diétnom varení, ale aj pri zdravom pečení je dôležité vedieť jednoducho a rýchlo „odvážiť“ suroviny či odhadnúť množstvo, ktoré vkladáte do hrnca. Ušetríte čas aj kalórie.

MÄSO na varenie 100 g

  • na vyprážanie 140 g
  • na pečenie 120-150 g
  • na karbonátky 100 g
  • pečená ryba 150-200 g


PRÍLOHY (V SUROVOM STAVE)

  • zemiaky 300-400 g
  • strukoviny 60-100 g
  • ovocie 120 g
  • zelenina 200-250 g
  • ryža 60-80 g
  • knedľa 80-120 g
  • múky omáčka 10 g
  • múky + 10 g tuku

MÚČNIKY

  • rezancové cesto 100 g
  • kysnuté cesto 120 g
  • krehké cesto 40 g
  • závinové cesto 40 g
  • palacinky 20 g = 250 ml mlieka


POLIEVKY

  • hovädzí alebo iný vývar 300 ml
  • zahustená polievka 250 ml
  • zápražka 5-7 g tuku + 7-10 g múky
  • zelenina 50-70 g
  • cestoviny uvarené 10 g
  • ryža 50 g
  • krupica 5 g

Na 1 zarovnanú čajovú lyžičku naberiete:

  • 2 g mletej papriky, škorice
  • 3 g prášku na pečenie
  • 4 g cukru
  • 5 g soli

Obsah 3 čajových lyžičiek sa vyrovná obsahu jednej polievkovej lyžice.

Na 1 zarovnanú polievkovú lyžicu sa zmestí:

  • 8 g ovsených vločiek
  • 8 g múky, strúhanky
  • 12 g krúp
  • 12 g cukru, krupice
  • 15 g soli, ryže


PRE KOĽKO osôb je:

  • 1 kura (1,5 kg) = 6 porcií
  • 1 kačka (2 kg) = 8 porcií
  • 1 hus (4 kg) = 12 porcií
  • 1 moriak (do 4 kg) = 12 porcií

Autor: red
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS