Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Metabolicky nevhodné kombinácie potravín: Čo na tanier spolu nepatrí?

d

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Aj keď sa snažíte zdravo stravovať a kupujete kvalitné potraviny, to ešte nie je záruka, že jete ich vhodné kombinácie...

Prestali ste jesť biele pečivo, začali cvičiť, no ručička na váhe sa stále neposúva očakávaným smerom? Ak sa nesprávne stravujete, časom vám hrozí metabolické poškodenie, hormonálna nerovnováha či neschopnosť schudnúť.

RADÍ: kondičný tréner Michal PATAKY

RAŇAJKY
Cereálie s mliekom
Práve raňajky rozhodujú o tom, ako bude nastavený váš metabolizmus počas dňa. Či budete mať tendenciu priberať, alebo spaľovať tuk. „Najhoršou kombináciou, ktorú nám všetkým tlačia do hlavy reklamy, sú rôzne kukuričné a celozrnné lupienky s mliekom. Navyše kombinuje dva alergény – mlieko a lepok, či geneticky modifikovanú a spracovanú kukuricu. Ak je to ešte osladené cukrom ako napríklad cornflakes či cini minis, dostávate extrémne vysokú glykemickú nálož. Čiže veľmi vysoký obsah rýchlo stráviteľných a jednoduchých sacharidov, ktoré naštartujú tvorbu inzulínu na celý deň,“ hovorí kondičný tréner Michal Pataky. Táto kombinácia okamžite stopne spaľovanie tukov a „prepne“ organizmus na spaľovanie sacharidov. Inzulín je hormón, ktorý blokuje spaľovanie tukov ako primárneho paliva pri nízkej intenzite pohybovej aktivity a zároveň „otvára“ bunky na ukladanie prebytočnej energie do zásob.

Zdroj: Shutterstock

Práve raňajky rozhodujú o tom, ako bude nastavený váš metabolizmus počas dňa.

Sladené jogurty
Vždy ráno si pochutíte na sladených nízkotučných jogurtoch zo supermarketov v domnienke, že raňajkujete niečo zdravé? Robíte presný opak. „Sladené jogurty sú nevhodné. Je to kombinácia laktózy ako alergénu a jednoduchého sacharidu spolu s ďalšou problematickou potravinou, ktorou je klasický cukor, prípadne niektorý z jeho ,kamarátov´. Glukózový sirup či fruktózový - nastáva podobná situácia ako pri predošlej kombinácii a tou je vystrelenie hladiny inzulínu,“ objasnil tréner Pataky. Radšej si teda ráno zvoľte jogurt v biokvalite.

OBED A VEČERA
Sacharidy s bielkovinami
Ak si na obed či večeru často doprajete mäso s ryžou, knedľou alebo cestovinami, vaše telo ani metabolizmus z toho nadšené nebudú. Táto kombinácia vám môže opäť začať ukladať prebytočnú glukózu do tukových zásob. „Tak ako sacharidy, čiže cestoviny, pečivo, zemiaky či ryža, majú tendenciu zvyšovať hladinu inzulínu, podobne aj bielkoviny z mäsa môžu spôsobovať jeho vyplavenie. Lebo bielkoviny naše telo dokáže premieňať na glukózu, čiže jednoduchý sacharid,“ objasnil kondičný tréner. Ideálne teda je, ak si k mäsu zvolíte ako prílohu napríklad kopček ryže a rovnaké množstvo si dáte aj zeleniny.

Zdroj: Shutterstock

Nie je dôležité len to, čo jete, ale aj kedy.

Nasýtené tuky so sacharidmi
Hranolčeky, pizza, bryndzové halušky, zemiakové pyré, krupicová kaša, chlieb s maslom, croissant s džemom a maslom? Tak toto sú väčšinou jedlá, kde sa kombinujú jednoduché a nutrične nevýživné sacharidy (pšeničná múka, cukor) spolu s nevhodnými, najmä nasýtenými tukmi. „Zbytočne si kúpite kvalitné domáce maslo, ak ho skombinujete s croissantom osladeným cukrom. Takisto pizza, ktorá obsahuje v ceste pšeničnú múku, je nevhodné jedlo, ak si na ňu pridáte salám, slaninu a veľa syra. Tieto kombinácie jedál spôsobujú síce pomalší nárast glukózy, ale za to jej hladina sa drží pomerne dlho v krvi. Taktiež hladiny inzulínu sú pomerne vysoké. Pri takomto jedle bude vaše telo ukladať do zásoby nielen prebytočnú glukózu, ale aj spomínané tuky. Okrem toho sú energeticky nadupané a často bez vlákniny,“ vysvetľuje kondičný tréner.

Správne časovanie jedál
Nie je dôležité len to, čo jete, ale aj kedy. Kondičný tréner Michal Pataky tvrdí, že jesť by ste mali iba počas dňa. „Sú štúdie hovoriace o tom, že ľudia, ktorí jedli počas dňa, bez akejkoľvek úpravy stravy, len počas ôsmich hodín, čiže mali vyhradený čas na jedlo, dokázali schudnúť skôr než tí, ktorí jedli, kedy sa im zachcelo.“ A ako je to s jedlom po 18. hodine? Pataky hovorí, že na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, či je správne jesť alebo nie, pretože u každého je to individuálne. Zdôrazňuje však, že tri hodiny pred spánkom by ste jesť už nič nemali.

Čo môže spôsobiť zlá kombinácia jedál?

  • nadváhu, obezitu
  • inzulínovú rezistenciu, cukrovku
  • kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak
  • chronické zápaly (vysoké hodnoty CRP)
  • závislosť od sacharidov (najmä cukrov)
  • hyperaktivitu, ADHD
  • zhoršenú imunitu
  • rakovinu
  • nízky mentálny fokus, zhoršené sústredenie

Ako si zlepšiť stravovanie?

  • Jedzte kombinácie bielkovina + zelenina, tuk + bielkovina, tuk + zelenina.
  • Naučte sa manipulovať so svojou hladinou inzulínu a s glukózou v krvi.
  • Vynechajte potraviny, ktoré sú v strave problematické, najmä cukor, pšenicu, homogenizované a pasterizované mlieko a mliečne výrobky (okrem kysnutých a vysokotučných)

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Výber pre vás