Milujete cesnak? Ako ho doma sušiť?
2. 5. 2018, 23:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:37)

Ak si bez neho neviete predstaviť žiadne jedlo, majte ho stále poruke. Čerstvý, sušený alebo ako pastu. Týmto spôsobom miniete všetok starý cesnak a zachránite ho pred znehodnotením.
Domáce sušenie
Strúčiky cesnaku nakrájajte na plátky, rozložte a nechajte sušiť, kým sa nebudú dať ľahko zlomiť prstami. Potom usušené plátky cesnaku pomeľte v mäsovom mlynčeku – najprv cez riečicu s väčšími, potom s menšími otvormi. Nakoniec preosejte cez sitko. Prášok nasypte do menších zaváracích pohárikov a odložte na tmavé a chladnejšie miesto.
Slaná pasta
Cesnak naložený v soli vydrží dlhé mesiace. Ošúpané strúčiky pomeľte v mäsovom mlynčeku. Na 1 kg zmesi dajte 250 g soli. Ak chcete cesnak uskladňovať dlhšie než 6 mesiacov, dávku soli zvýšte na 500 gramov.
Autor: zp
Foto: Shutterstock