Mlieko z automatu: Hit či nežiaduce?
30. 8. 2010, 14:00

Mlieko je ako potravina mimoriadne cenené hlavne pre svoj obsah hodnotných bielkovín, tuk, mliečny cukor a prirodzene aj pre obsah minerálov a vitamínov. Pokiaľ skutočne netrpíte alergiou na mlieko, ako sa zvykne tento zdravotný problém označovať, nemali by ste mlieko a mliečne výrobky zo svojho jedálneho lístku vylučovať.
V našich zemepisných šírkach máme však k dispozícii aj iné druhy mliek, napríklad ovčie a kozie. Kozie mlieko sa zvyčajne získava v malochovoch, pričom problémom pri kozom mlieku je kvalita priamo sa odvíjajúca od stravy zvieraťa. V kozom mlieku sa častejšie objavujú aj rôzne choroboplodné zárodky, preto pri jeho nákupe buďte obozretní.
Čerstvo nadojené nepasterizované mlieko? Presne také predávajú poľnohospodári už v 91 mliečnych automatoch po celom Slovensku. Objavili sa vo všetkých väčších mestách a neďaleko fariem a získavajú si stále viac zákazníkov.
Predovšetkým cenou, ale aj takmer zabudnutou vôňou a chuťou čerstvého mlieka. Liter plnotučného mlieka stojí od 50 do 60 centov, čo je o 20 až 40 centov lacnejšie ako v obchodoch. Hygienici povolili predaj pod podmienkou, že na každom automate bude viditeľné upozornenie o nevyhnutnosti prevariť mlieko pred vypitím.
Prevárať!!!
Ak sa chystáte kúpiť mlieko z mliečneho automatu, tak je potrebné zohľadniť spôsob a čas prenosu mlieka medzi mliečnym automatom a domácnosťou. Pokiaľ predpokladáte, že sa ešte zdržíte pri ďalších nákupoch, alebo nejdete priamo domov, tak je vhodné, aby ste použili ako prepravnú nádobu termosku, respektíve fľašu umiestnenú v termotaške, najlepšie s chladiacou vložkou.
Zvýšená teplota a čas pri transporte surového kravského mlieka môžu totiž spôsobiť rozmnoženie nežiaducej mikroflóry v mlieku, čo následne môže byť príčinou zdravotných problémov, hlavne u rizikových skupín populácie, akými sú napríklad deti, tehotné ženy a seniori.
Hlavne v letnom období je žiaduce mlieko pred jeho konzumáciou prevariť, čo je najlepšia prevencia proti možnému vzniku zdravotných problémov. Pod prevarením surového kravského mlieka sa myslí jeho tepelný ohrev na teplotu 100 stupňov Celzia minimálne počas 10 sekúnd. Je vedecky preukázané, že sa zničia možné prítomné nežiaduce mikroorganizmy a ich patogénne formy.
Uvedené mikroorganizmy sa do mlieka môžu dostať priamo z chovu kráv alebo pri nevhodnej manipulácii s čerstvým surovým mliekom a rozmnožujú sa pri teplotách nad teplotou skladovania v automate, ktorá je udržiavaná zariadením na 4 stupňoch Celzia.
Čím sa teplota surového kravského mlieka blíži viacej k 30 stupňom Celzia, tým je rozmnoženie uvedenej nežiaducej mikroflóry pravdepodobnejšie a prevarenie surového mlieka potrebnejšie.
Autor: Júlia, tasr