Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Morčacie vs kuracie prsia: Ktoré hydinové mäso má trocha lepšie nutričné hodnoty?

Reklama

1. kolo: Energia


Hydinové mäso z pŕs patrí medzi najdiétnejšie, ale iba vtedy, keď ho zbavíte kože a pripravíte na troche tuku. Energetická hodnota 100 g surových morčacích pŕs bez kože je 440 kJ, rovnaké množstvo kuracích pŕs bez kože má 460 kJ. Bod pre morčacie mäso.
Stav - 1 : 0

2. kolo: Tuky
Ak sa snažíte obmedziť množstvo tukov v strave, nemali by ste vynechávať mäso, pretože je dôležitým zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B a niektorých minerálnych látok. Hydinové mäso má najmenej celkového tuku, pritom obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 a minimum nasýtených tukov. V 100 g surových morčacích pŕs bez kože je 0,7 g tuku, v rovnakom množstve kuracích pŕs bez kože 1,2 g tuku. Opäť bod pre morčacie mäso.
Stav - 2 : 0

3. kolo: Bielkoviny
Bielkoviny sú jednou z troch základných živín, ktoré musíme denne prijímať v strave. Tvoria svaly a ďalšie súčasti vnútorných orgánov, sprostredkúvajú prenos informácií v tele, riadia látkovú premenu, zúčastňujú sa na tvorbe enzýmov i protilátok. Nedostatok sa prejavuje poruchami imunity, metabolizmu, zrážania krvi, regenerácie a nedostatkom svalovej sily. V 100 g surových morčacích pŕs bez kože sa nachádza 24,6 g bielkovín, v 100 g kuracích 23 g. Bod pre morčacie mäso.
Stav - 3 : 0

Víťaz: Morčacie prsia
Morka má deväť druhov mäsa, pričom každé má inú farbu, štruktúru i obsah tuku. Prsia patria medzi najdiétnejšie a najhodnotnejšie, lebo majú najmenej tuku a vysoký obsah bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálnych látok, najmä horčíka a draslíka. Nevyžadujú dlhú prípravu a ľahko prijímajú chuť korenín a byliniek. Z morčacích pŕs môžete pripraviť nielen rezne, ale aj segedínsky guláš, dusiť ich na paprike či zelenine alebo upiecť v celku ako sviečkovú.

Autor: jb
Foto: Shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS