Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Môžeme jesť aj surové zemiaky?

Reklama

Pár kúskov chutného a zdravého jedla po náročnom tréningu je bežná metóda, ako zásobiť vaše telo živinami a energiou. Zemiaky sú škrobová zelenina, ktorá poskytuje dostatok sacharidov pre vaše svaly ako palivo. Avšak, ak vás baví jesť surové zemiaky po cvičení, nemusí to byť pre telo užitočné.



Surové zemiaky
Surové zemiaky obsahujú množstvo surového škrobu, ktoré naše žalúdky zle trávia. Surové zemiaky prechádzajú žalúdkom a vrchnými črevami väčšinou neporušené, do tela teda nedostávate žiadnu výživu. Keď surové zemiaky dosiahnu nižšiu úroveň čreva, tráviace baktérie spôsobujú ich kvasenie.

Takéto kvasenie môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie a nepríjemné zažívacie ťažkosti. Tieto príznaky nie sú nebezpečné, ale nie sú ideálne bezprostredne po tréningu. Okrem toho, nedostatok živín získaných zo surového zemiaku vaše svaly nezotaví. Varenie zemiakov štiepi škrob, takže telo ich môže stráviť a celkovo využiť. Surové zemiaky môžu vyvolať kožné vyrážky kvôli obsiahnutým baktériám, ktoré sa varením zabíjajú.

Výživa
Ihneď po tréningu, vaše svaly túžia po dvoch veciach: bielkovinách a sacharidoch. Cvičenie vytvára malé trhliny vo svalových vláknach, ktoré pomáha proteín liečiť tým, že im poskytuje potrebné aminokyseliny. Sacharidy pomáhajú zvýšiť telu glykogén, svalom dodávajú energiu a udržia ich aj naďalej v pohybe. Varené zemiaky sú vynikajúcim zdrojom sacharidov, ale najlepšie aj tak telo hneď po tréningu využije bielkoviny, ktoré by ste mu mali dodať do 30 minút po športovom výkone.

Ak by ste chceli jesť zemiaky po tréningu, dajte si ich skôr pečené alebo zemiakovú kašu. Aj čerstvé ovocie ako sú marhule, banány, hrozno, jablká a hrozienka sú chutným zdrojom sacharidov, ktoré nevyžadujú varenie. Ostatná zelenina, ktorá obsahuje vhodné sacharidy je mrkva a reďkovky.

Dostatok bielkovín dodajú orechy, vajcia, chudé mäso, ryby, strukoviny, mliečne a sójové výrobky. Skúste skombinovať bielkoviny a sacharidy a rovnako potréningové jedlo ako proteínový prášok.

Varovanie

Nikdy nejedzte surovú zeleninu alebo ovocie bez toho, aby ste ho dôkladne umyli. Zelené a klíčiace zemiaky obsahujú toxické zlúčeniny. Varenie ich nedokáže neutralizovať, vyhnite sa im teda úplne.

Autor: Karin

Vyberáme pre vás niečo PLUS