Reklama

Možeme jesť aj surovú tekvicu?

Reklama

Surová tekvica nie je problém pre náš organizmus. Mnohí z nás predsa jedia surové tekvicové semienka. Používame olej zo surových semien tekvíc na rôzne liečebné účely. Hoci surová tekvica nie je považovaná za chutnú dobrotu, určite je dostatočne zdravá a výživná.

Tekvica sa od nepamäti považovala za diétne jedlo, ktoré chutí výborne s mäsom, keďže je potom fajnovo sladké. Nebojte sa piť ani surový tekvicový džús, surovú tekvicovú polievku, surový tekvicový koláč a ostatné tekvicové elixíry, ktorých recepty sú ľahko dostupné na rôznych vegetariánskych webových stránkach.

Výživa
Varenie tekvice môže odstrániť niektoré z jej dôležitých živín, takže surová tekvica je zdravšia voľba. Tekvica je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem toho obsahuje veľké množstvo karotenoidov, ktoré majú protirakovinové vlastnosti. Pozor, jedna porcia tekvice obsahuje len 30 kalórií!

Semienka
Tekvicové semienka (surové alebo pražené) sú vynikajúcim zdrojom výživy. Obsahujú veľa vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu A a vitamínu C. Majú nízky glykemický index, veľa aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín. Tieto vlastnosti z nich robia takmer dokonalú potravinu.

Jesť surovú tekvicu môže citlivým ľuďom spôsobiť podráždenie žalúdka. Má však len málo ďalších vedľajších účinkov alebo interakcií s inými liekmi. Tekvicové extrakty ako olej sa už dlho používa na terapeutické účely. Nedávny výskum naznačuje, že tekvicový olej môže byť užitočný v boji s chorobami prostaty, močového mechúra a močovej trubice.

Autor: Karin