Mrkva: Zregeneruje celé telo, dodá energiu aj farbu vašim líčkam
21. 1. 2020, 18:00

Ak bývate v meste alebo v blízkosti priemyselnej zóny, mali by ste mrkvu jesť pravidelne, aspoň 4-krát do týždňa. Koreň obsahuje množstvo živín a bioaktívnych látok, preto mrkva patrí medzi najzdravšie potraviny. Najcennejšou látkou v mrkve je betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A.

Zdroj: Nina Bednáriková
ILUSTRAÈNÁ SNÍMKA - Mrkva na trhu. Bratislava, 2. jún 2011. Foto: SITA/Nina Bednáriková
Už oranžová farba naznačuje, že sa v nej nachádza niekoľkonásobne viac betakaroténu ako v iných rastlinných zdrojoch – v 100 gramoch až 10 miligramov. Okrem toho je mrkva vynikajúci zdroj vitamínov B, C, D a K a vlákniny. Obsahuje tiež množstvo minerálov a stopových prvkov, najmä draslík, sodík, horčík, fluór, fosfor, chróm, jód, zinok, železo, meď a mangán.
- Energetická hodnota: 148 kJ/100 g
- 1 porcia dusenej mrkvy (150 g) = 5x denná potreba vitamínu A
Plusy pre vaše zdravie
- Betakarotén chráni pred škodlivými účinkami voľných radikálov, zlepšuje schopnosť slizníc odolávať vírusom a baktériám.
- Pomáha pri kožných problémoch, chráni pokožku pred škodlivým vplyvom slnečného žiarenia, predčasným starnutím a zároveň jej dodáva peknú farbu.
- Chráni oči pred šeroslepotou a vznikom sivého zákalu, zlepšuje ostrosť videnia.
- Stará sa o silné kosti a zuby, pomáha tiež pri nervozite a astme.
- Mrkvová šťava prečisťuje žlčník a chráni pred vznikom žalúdočných a dvanástnikových vredov.
- Pektín obsiahnutý v mrkve na seba viaže až 80 percent ťažkých kovov a vylúči ich z tela von, preto mrkva pomáha pri črevných a pečeňových problémoch.
Báječný Tip!
Postrúhaná surová mrkva uľaví pri zápche, varená pomáha pri hnačke, 200 ml čerstvej šťavy denne vám ušetrí návštevu lekára.
Sezónny recept
Pečená mrkva
Je to skvelá príloha k mäsu alebo aj ľahké samostatné jedlo.Očistenú mrkvu v celku (500g) poukladajte na plech, pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, pokvapkajte olejom, medom a podlejte troškou vody. Posypte čili vločkami, korením karí, zľahka osoľte a prikryte alobalom. Dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov Celzia asi na 45 minút. Na poslednú štvrťhodinu odokryte, aby sa povrch opiekol. Hotovú mrkvu ochuťte citrónovou šťavou a posypte sezamom alebo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Autor: jb, zp
Foto: Shutterstock