Múka nemusí byť len z pšenice: Objavte aj tie zabudnuté druhy
10. 5. 2017, 12:00

Paleta staronových chutí a vôní dodá vášmu pečeniu nový rozmer.
Pri pečení a často aj pri varení sa nezaobídete bez múky, lenže múka nemusí byť len z pšenice. Múky z rôznych zabudnutých či cudzokrajných obilnín sú síce drahšie, ale obsahujú viac zdraviu prospešných látok vrátane vlákniny a mnohé vyhovujú aj alergikom.
1. Pohánková
Pohánka kedysi patrila medzi obľúbené obilniny a teraz prežíva veľký návrat. Je cenná pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, najmä linolovej a linolenovej, cholínu, rutínu, zinku, medi, selénu, mangánu, vitamínov B, C, E a vlákniny, ktorej je v pohánke až 5 percent. Pohánková múka má výraznú chuť, preto je lepšie kombinovať ju s inými múkami. Palacinkám a lievancom dodá skvelú orieškovú chuť a arómu. Je vhodná aj pre diabetikov a celiatikov.
2. Špaldová
Chutná a ľahko stráviteľná múka zo špaldovej pšenice obsahuje všetko, čo potrebujete pre dobré zdravie – bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny aj minerály. Draslík a horčík šetria srdce, jemná vláknina podporuje peristaltiku čriev, antioxidanty chránia bunky. Neobsahuje cholesterol a dobre ju znášajú aj alergici. Keď časť múky v recepte nahradíte špaldovou, vynikne jej oriešková chuť. Chlieb s prídavkom špaldovej múky vydrží dlho vláčny.
3. Ovsená
Celozrnnú ovsenú múku pridajte do koláčov, pečiva a sušienok nielen pre zaujímavú chuť, ale aj pre zdravie. Ovos je bohatý zdroj vlákniny a pomáha pri problémoch s vyprázdňovaním. Upravuje činnosť štítnej žľazy, posilňuje pri vyčerpaní a stabilizuje krvný cukor.
4. Amarantová
Melie sa zo zŕn juhoamerickej rastliny, u nás známej pod názvom láskavec. Amarant má niekoľkonásobne vyšší obsah vlákniny, vitamínov, minerálov i kvalitných rastlinných bielkovín a tukov ako bežné obilniny. Múka je výborná na pečenie, do koláčov a palaciniek, hodí sa aj na prípravu kaše i na zahustenie polievok.
5. Ryžová
Hodvábne jemná, ľahká a dobre stráviteľná múka je vhodná aj pri cukrovke a celiakii. Dobre zahusťuje a zvyšuje objem pokrmov. Najlepšie sa hodí na prípravu sladkých dezertov a pokrmov pre deti. Pri pečení sa väčšinou mieša s inými múkami, cesto lepšie drží pohromade.
6. Kukuričná
Prirodzene bezlepková múka dodá pokrmom peknú žltú farbu. Dobre sa s ňou zahusťujú polievky a omáčky, výborné sú aj palacinky, placky a koláče. Kukuričnú múku vždy rozmiešajte vo vode, nie v mlieku, a platí to aj pre palacinky. Na zahustenie rozmiešajte polievkovú lyžicu v 100 ml vody. Voda musí byť studená, aby sa nevytvorili hrudky.
7. Sójová
Vyrába sa rozomletím pražených sójových bôbov. Existujú dva typy – odtučnená a plnotučná, ktorá obsahuje sójový olej. Dobre sa s ňou pečie, ale opatrne s množstvom, pretože zvykne nadúvať. Najlepšie urobíte, keď ju skombinujete s inými múkami.
5 dôvodov, prečo si zamilovať karí
Báječné rady
* Či má múka dobrú chuť, to spoznáte tak, že štipku ochutnáte končekom jazyka. Keď zacítite kyslé alebo horkasté tóny, nepoužite ju.
* Biela múka vydrží asi rok, celozrnnú neskladujte dlhšie ako tri mesiace.
* Plnotučná sójová múka má vysoký obsah tuku, preto rýchlo zožltne a zatuchne.
* Chutné bezlepkové piškótové cesto pripravíte zo zmesi ryžovej, amarantovej a sójovej múky.
* Instantná ryžová múka sa nehodí do cesta, iba na prípravu varených sladkých pokrmov, napríklad kaše.
Autor: Jana Brožíková
Foto: shutterstock