Najlepšie adventné punče: Každý má rád trošku iný
1. 12. 2019, 17:00

Silnejší, slabší, sladkastý či kyslastý, krémový, číry či plný ovocia - každý má rád trošku iný, no takmer nik mu neodolá. Inšpirujte sa týmito lahodnými punčmi, ktoré vás zahrejú v prichádzajúcej zime.
Klasický viedenský
Obľúbený punč u našich susedov je červený a nie je až taký silný. Na jeho prípravu potrebujete 700 ml červeného vína, 250 ml rumu a 500 ml vody, šťavu z polovice pomaranča a polovice citróna, 100 g či viac kryštálového cukru, paličku škorice a zopár klinčekov. Do vody prevretej s cukrom a korením pridajte ostatné tekuté ingrediencie a udržte zopár minút pod bodom varu.
Sladký červený
Sladučký a voňavý punč sýtej bordovej farby docielite 2 vrecúškami vianočného čaju (s vianočným korením alebo ovocného). Povarte ho v litri vody so 4 lyžicami kryštálového cukru, dolejte 150 ml červeného vína a 200 ml griotky (alebo čerešňovice, brandy či whisky), na záver pridajte plátky citróna a pomaranča, ale aj čerešňového (prípadne jahodového, višňového) kompótu, ktorý ostane plávať na hladine nápoja.
Silný slovenský
Ten reže! V najtuhšej zime povarte liter čierneho čaju alebo pomarančového/grapefruitového džúsu (podľa toho, či chcete horkejší alebo sladší) s vianočným korením, citrónom a pomarančom. Na záver prilejte 10 - 30 ml jablkovice, hruškovice alebo slivovice.
Biely kokosový
Teplý biely punč vyčaríte zo 400 ml kokosového rumu (alebo bieleho rumu či striebornej tequily) a z litra kokosového mlieka (alebo obyčajného mlieka a kokosového sirupu), ktoré spolu ohrejte. Podľa chuti pridajte hnedý cukor, zrnká muškátového orieška, klinčeky, šľahačku či brusnice.
Báječné prísady
- Vianočný punč môžete prizdobiť alebo v ňom povariť či zohriať aj ďalšie skvelé veci:
- Ovocie: brusnice, limetky, jablká, granátové jablko, hrušky, maliny, jahody, čučoriedky, čerešne, višne, ananás, sušené ovocie (ananás, pomaranč, mango, hrozienka).
- Korenie: badián, rozmarín, ibištek, vanilka, kardamóm, citrónová a pomarančová kôra.
- Ostatné: oriešky, mandle, kokos, med, zázvor, čierny čaj.
Autor: Bona Ondrášková
Foto: Shutterstock