Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najpotrebnejší vitamín? Nekupujte v dovezenom ovocí, máte ho doma pod nosom

Reklama

Väčšina ľudí si stále myslí, že vitamín C sa nachádza najmä v citrusovom ovocí. Hoci citrusové ovocie skutočne obsahuje C-čko, niektoré iné potraviny ho majú oveľa viac. Viete, ktoré sú to?

Citróny, mandarínky, ale aj cibuľa či cesnak sa v niekedy predávajú v plastovej sieťke, ktorú môžete využiť – pri umývaní riadu. Odstráňte zo sieťky kovové koncovky, pokrčte ju do guľky, pevnou nitkou (napríklad dentálnou niťou) zviažte voľný koniec a máte v ruke improvizovanú mäkkú hubku na odolnú špinu!

Citróny, mandarínky, ale aj cibuľa či cesnak sa v niekedy predávajú v plastovej sieťke, ktorú môžete využiť – pri umývaní riadu. Odstráňte zo sieťky kovové koncovky, pokrčte ju do guľky, pevnou nitkou (napríklad dentálnou niťou) zviažte voľný koniec a máte v ruke improvizovanú mäkkú hubku na odolnú špinu!



Zelenina
Mnoho druhov zeleniny obsahuje viac C-čka ako citrusové ovocie. Patria sem napríklad čili papričky. Obzvlášť vysoký obsah vitamínu C (viac ako 100mg v jedinom kuse) majú čili papričky červenej a zelenej farby. No pre ich pikantnosť sa konzumujú v menšom množstve. Paprika je tiež bohatým zdrojom C-čka.

Obsah tohto vitamínu sa ale líši podľa farby papriky – favoritom je v tomto smere žltá paprika. Ďalším zeleninovým zdrojom vitamínu C sú paradajky a to aj v sušenom stave a tiež napríklad tmavá listová zelenina, najmä kel (asi 120mg na 100g v surovom stave). Brokolica či petržlen vám takisto posilnia imunitu vďaka značnému obsahu C-čka, ktorý je stále vyšší než v citrusoch.

Ovocie
Medzi ovocie s najvyšším obsahom C-čka vôbec patrí Camu Camu a ešte viac tohto vitamínu vám dodá slivka Kakadu (alebo tiež kozia slivka). Pozoruhodný obsah vitamínu má potom napríklad višňa (acerola) – v 100g je ho až 1677g.

Iné zdroje
Šípky sú u nás rozšírené a asi každý ich dobre pozná. Používajú sa na prípravu čajov, sirupov či džemov a ďalších pochutín. Niet sa čo čudovať, veď šípky sú vzácne pre svoj vysoký obsah vitamínu C a ďalších dôležitých látok. V 100g šípok je vyše 400mg vitamínu C. Aj rôzne vňate ako kôpor, zelerová či petržlenová vňať vám dodajú dostatok C-čka, takže je rozumné si ich (najlepšie) čerstvé pridávať do polievok, šalátov či iných jedál. Výnimočným zdrojom C-čka je aj rakytník rešetliakový, ktorý sa u nás často užíva vo forme sirupu alebo šťavy, prípadne ako prášok.

Toto je niekoľko príkladov naozaj výnimočných zdrojov vitamínu C. Tento vitamín si naše telo nevie vytvárať a preto ho potrebuje dodávať z vonkajších zdrojov. Je potrebný nielen pre správne fungovanie obranyschopnosti nášho organizmu, ale má mnoho ďalších funkcií.
Vitamín C je najlepšie dodávať práve stravou, no v prípade chorôb alebo oslabeného organizmu, si môžeme pomôcť aj vitamínovými doplnkami. Voliť by sme mali vitamínové doplnky s výťažkami z ovocia, bez umelých sladidiel či farbív.

Autor: maj
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS