Namočené fazuľky a ich zdravotné výhody
5. 1. 2017, 6:00

Červené fazule sú obľúbené pre svoju pevnosť a hladkú textúru. Sú dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny a majú vysoký obsah bielkovín. Je však potrebné ich pred varením namočiť na niekoľko hodín. Namočené fazuľky by sa mali odložiť do chladničky. Je to jednoduchý proces, a rozhodne stojí za námahu.
Výživa a kulinársky pôžitok
Namáčanie zlepšuje dobu varenia, chuť a má zdravotné výhody. Pred namočením fazuľu dobre očistite, zmyte akékoľvek nečistoty, pesticídy, hnojivá, baktérie, larvy hmyzu. Namáčanie môže znížiť dobu varenia až o 70 percent. Dodáva fazuľke vlhkosť, aj preto sa varí rýchlo a rovnomerne a nestratí svoj nutričný obsah. Namáčanie tiež odbúrava nestráviteľné cukry, čo znižuje plynatosť a nadúvanie po jedle.
Poradňa zdravej výživy: Kliknite SEM
Pred namáčaním fazuľu starostlivo roztrieďte, odstráňte všetky poškodené alebo scvrknuté či zhnité kusy. Určite si, koľko fazule sa chystáte skonzumovať. Myslite na to, že fazuľa zdvojnásobuje, ba občas strojnásobuje veľkosť po namočení. Predtým, než ju vložíte do hrnca s čistou vodou, aby nasiakla, opláchnite fazuľu v sitku ešte studenou vodou.
Vložte ju do keramiky, skla, nerezovej misy alebo hrnca. Naplňte nádobu studenou, čistou vodou, ktorá prekryje fazuľu o 5 centimetrov nad povrch. Namáčať by sa mala po dobu najmenej štyri hodiny, alebo aj dlhšie. Ak ju namáčate cez noc, vložte ju do chladničky. Chladenie zabraňuje fazuli kvasiť alebo klíčiť. Nevarte fazuľu v rovnakej vode, ktorú ste použili pri namáčaní, pretože obsahuje nečistoty, toxíny a nestráviteľné cukry.
Kde nás prekvapí skrytý kofeín? Pozor na deti!
Alternatívne metódy
Ak potrebujete rýchlejší spôsob namáčania, dajte fazuľu do hrnca s čistou, studenou vodou, priveďte vodu do varu na dve až tri minúty, v horúcej vode ju potom nechajte hodinu. Prípadne môžete použiť konzervovanú fazuľku, ktorá nepotrebuje byť namočená a je pripravená na použitie. Zvyčajne je ale drahšia ako sušená, má často vyšší obsah sodíka a konzervačných látok, a môže obsahovať bisfenol A z obalu konzervy.
Autor: Lea