Nápad za milión: Cesnak utopený v mede
22. 8. 2015, 8:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:40)

Cesnak používame do rôznych druhov jedál. Pozitívne vplýva na kašeľ, prechladnutie, infekcie a bolesti v krku. Cesnak môžeme použiť dokonca aj ako liek na kožné infekcie. Dokáže však aj vyrovnávať hladiny cukru v krvi, čo odľahčuje vysoký krvný tlak. Pacientom trpiacich na AIDS a maláriu aplikujú cesnak na posilnenie imunity.
V surovom mede
Napokon, mnoho ľudí ho používa, aby sa zbavili parazitov a na akési odčervenie. Zaujímavý je fakt, že cesnak v tomto smere funguje aj na zvieratá. Mnoho odborníkov na výživu sa zhoduje, že najlepší spôsob, ako používať cesnak je v surovom stave, ale bohužiaľ, väčšina ľudí ho tak nekonzumuje kvôli jeho silnej chuti a aróme. Dobrou správou je, že sa našiel spôsob, ako zmierniť túto chuť a podporiť účinky cesnaku, a to naloženom v mede.
Proces výroby mixu cesnaku v mede je jednoduchý. Olúpte strúčiky a nakrájajte na malé kúsky. Trošku ich posekajte, pretože tým vyvoláte vylučovanie jednej z najužitočnejších zložiek v cesnaku, alicínu. Potom, čo si pripravíte strúčiky, umiestnite ich do pohára. Zalejte medom. Najlepší nápad je použiť nespracovaný, surový med. Nejaký čas bude trvať, než med dosiahne na dno nádoby, takže majte trpezlivosť pri „zalievaní“ cesnaku.
Zjedzte ho do 3 mesiacov
Akonáhle med dosiahne dno, zavrite pohár a pridajte naň etiketu a dátum a nechajte odležať dva až štyri týždne. Takto zabalený cesnak v mede vydrží bez zhoršenia stavu a chuti asi 3 mesiace. Existujú dva spôsoby použitia cesnaku a medu, buď ho konzumujete po lyžičkách, alebo ním koreníte čaj, keď ste prechladnutí, alebo slúži ako antibiotikum pri kašli alebo bolesti v krku.
Autor: Lea