Nástrahy uhoriek: Vedia nám ublížiť?
19. 1. 2014, 5:30

Uhorky sú veľkí cestovatelia. Do sveta sa dostali aj vďaka Krištofovi Kolumbusovi a dnes tvoria základ stravy väčšiny obyvateľstva. Obsahujú veľa vody (až 95%), sú nízkokalorické, ponúkajú mnohé zdravotné výhody, pretože majú extra výživný obsah. Uhorky však môžu predstavovať pre mnohých aj potenciálne riziko alergií.
Vitamín K
Uhorky ponúkajú prínosy pre zdravie tým, že si vďaka nim výrazne zvyšujete príjem vitamínu K. Vaše telo využíva vitamín K na aktiváciu koagulačných faktorov, nevyhnutných pre zrážanie krvi. Schopnosť vytvoriť krvné zrazeniny keď to telo vyžaduje (poranenie), zabraňuje nadmernému krvácaniu, keď utrpíte poškodenie tkaniva.
Dostatok vitamínu K zabraňuje samovoľnému krvácaniu, vrátane krvácania z nosa alebo krvácania z ďasien. Dostatok vitamínu K v strave tiež aktivuje proteíny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a udržuje našu kostru silnú. Jedna šálka nakrájanej uhorky ponúka približne 17 mikrogramov vitamínu K. To tvorí 15 percent odporúčanej dennej dávky.
Ďalšie výhody
Uhorka ponúka aj rad ďalších zdravotných výhod. Obsahuje antioxidanty, ktoré vaše telo používa, aby sa zabránilo poškodeniu buniek. Tiež má chladivý účinok na organizmus, je skvelý doplnok stravy počas letných mesiacov. Semienka uhorky pomáhajú bojovať proti zápche. Uhorka tiež slúži ako zdroj niekoľkých fytonutrientov.
Uhorky a ústna alergia
Konzumovať uhorky môže vyvolať nepríjemné účinky, ktoré spôsobujú v ústach nepríjemný alergický syndróm, ktorý môže zahŕňať opuch pier a jazyka, ako aj podráždenie očí alebo ďasien. Uhorka môže vyvolať príznaky alergie, ak trpíte alergiou na ambrózie. Varenie znižuje riziko vedľajších účinkov, pretože proces varenia mení bielkoviny uhorky.
Konzumujte viac uhoriek
Či už sú varené alebo surové, pridajte ich do svojho jedálnička. Spojte plátky surovej uhorky s paradajkami, posekanou čerstvou bazalkou, pridajte balený šalát, alebo ponorte surové plátky uhorky do dipu a jedzte s chlebom.
Autor: Karin