Natočená voda musí 15 minút odstáť!
1. 8. 2013, 7:30

Na chlórovanie vody sme si už tak nejako zvykli. Máme pokoj, že nedostaneme týfus alebo choleru. Výmenou za bezpečie pred rôznymi infekciami ale prináša iné hrozby. Chlór je totiž prvok toxický, i keď predovšetkým v prípade, že je viazaný v organickej zlúčenine.
No použitie anorganických zlúčenín, z ktorých sa uvoľňuje hlavne chlór plynný, vedie k tvorbe látok organických, preukázateľne zvyšujúcich riziko vzniku nádorových ochorení.
Čo nám hrozí?
Liter vody z kohútika je asi 150 x lacnejší, než 1 liter balenej vody. Pritom je relatívne čerstvá, a vieme, že bola uskladnená v chlade a tme, čo sa o fľaškách zo supermarketu často povedať nedá. Je tiež pravidelne testovaná a v niektorých ohľadoch podlieha dokonca prísnejšej kontrole kvality než voda balená. Niektoré štúdie však poukazujú na súvislosť medzi chlórovanou vodou a karcinogénom hrubého čreva a konečníka.
Ďalšími typmi nádorových ochorení, s ktorými je chlór spojovaný, je rakovina močového mechúra, prsníkov, mozgu a pľúc. K takýmto záverom došiel vo svojich dlhoročných štúdiách Dr. Robert D. Morris z Medical College of Wisconsin v Milwaukee spoločne s kolegami z Harvard University. Podľa ďalších zistení po 35 rokoch popíjania chlórovanej vody z kohútika hrozí ľuďom nebezpečenstvo, že ochorejú na niektorú z uvedených chorôb.
Chlórovanie je také účinné a lacné, že ju iné metódy dezinfekcie pitnej vody, ako je trebárs ozonizácia, určite hneď tak nenahradí.
Proti možnému negatívnemu vplyvu chlórovanej vody môžeme použiť najrôznejšie typy filtrov:
• Napríklad filter z aktívneho uhlia odstráni chlór, rizikové látky vzniknuté chlórovaním, i nežiaduce prímesi, ktoré sa do vody dostali počas cesty. Kvalitu vody veľmi ovplyvňuje i stav trubiek, ktorými k nám do domácnosti putuje, a tie pochádzajú niekedy dokonca až z predminulého storočia!
•Ďalšou možnosťou je nechať čerstvo natočenú vodu asi 10-15 minút odstáť alebo krátko povariť.
• Pokiaľ si vodu natočíte do fľašky (nie plastovej) bez viečka a dáte chladiť do chladničky, budete mať nápoj nielen príjemne studený, ale hlavne bez chlóru.
V lete je to horšie
Dezinfekcia pomocou chlóru je jedným z posledných krokov technológie úpravy pitnej vody. Dnes sa používa väčšinou chloramín, ktorý však ľahko reaguje s organickými materiálmi, ako sú napríklad tlejúce listy.
Chemickou reakciou potom vznikajú vedľajšie produkty, medzi ktoré patrí predovšetkým THM (trihalometán) vrátane chloroformu! THM má vplyv rovnako na tehotenstvo. Štúdie preukázali súvislosti medzi zvýšeným množstvom THM v pitnej vode a potratmi, prípade zhubným bujnením. A chlór vo vode v bazénoch zase preukázateľne vedie k vyššiemu riziku vzniku astmy...
Autor: Emily
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Pitný režim je nezanedbateľnou položkou nášho zdravia, a to nielen počas leta. Ideálom je už spomínaná čistá pramenistá, ale poznáte i ďalšie nápoje vhodné pre vaše zdravie? Či už chcete ulahodiť telu alebo si pomôcť na ceste chudnutia, objavte všetkých tekutých pomocníkov. Ktoré nápoje sú tými NAJ?