Reklama

Naučíme vás správne variť špargľu

Reklama

Nikdy ste nevarili špargľu, lebo neviete, ako na to? Poradíme vám niekoľko jednoduchých trikov:

1. Čerstvosť špargle otestujte nechtom. Zo zárezu v stonke by mala vytekať šťava a hlavičky nesmú byť zvädnuté. Staré stonky sú drevnaté a tvrdé.

2. Špargľa vydrží v chladničke asi 4 dni, zabalená do vlhkej utierky. Čo nespotrebujete, to krátko sparte, potom prudko schlaďte studenou vodou a po osušení dajte zmraziť.

3. Špargľu začnite lúpať vždy od hlavičky, ale nie úplne zhora. Začnite 3-5 cm pod hlavičkou, bielu trocha vyššie.

4. Do hrnca vkladajte špargľu hlavičkami nahor. Pred varením zviažte stonky kuchynským špagátikom, aby sa pri vyberaní nepolámali.

5. Do vody môžete pridať trocha cukru, soľ a citrónovú šťavu. Hrniec neprikrývajte, voda by mala siahať tesne pod hlavičky.

6. Čas varenia závisí od hrúbky a tvrdosti stoniek.

7. Voda nesmie príliš bublať. Bielu varte asi 12 minút, zelenú a fialovú približne 10 minút. Vodu, v ktorej sa varila špargľa, nevylejte, ale použite na prípravu polievok.

Autor: Jana Brožíková/BŽ