Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nebojte sa jesť vajíčka: Slepačie vajcia sú lacné, chutné a diétne

Reklama

Tu je ďalších 6 dôvodov, prečo patria medzi výnimočné superpotraviny.



1. Dodá všetky živiny
Vajce je vlastne obrovská bunka, ktorá obsahuje kompletné živiny v dostatočnom množstve a správnom pomere, aby sa z nej mohlo vyvinúť kuriatko. V bielku sa nachádzajú kvalitné bielkoviny, všetko ostatné je v žĺtku - zdravé tuky, antioxidanty a celý rad vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.

Jedno veľké vajce má len 320 kJ a dodá vám 6 g bielkovín, 5 g tuku, 9 % dennej potreby vitamínu B12, 15 % vitamínu B2 (riboflavínu), 7 % vitamínu B5 (kyseliny pantoténovej), 6 % vitamínu A a 22 % selénu.

2. Nezvýši cholesterol
Ľudia sa zdráhajú jesť vajcia, pretože obsahujú cholesterol. V porovnaní s inými potravinami ho má vajce naozaj omnoho viac – 212 mg. Treba však vedieť, ako to funguje. Pečeň denne produkuje cholesterol a jeho množstvo závisí od stravy. Keď prijmete cholesterol z jedla, pečeň ho vyrobí menej.

Ak strava neobsahuje cholesterol, pečeň ho vyprodukuje viac. Výskumy potvrdili, že vajcia zvyšujú hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a zväčšujú veľkosť čiastočiek LDL (zlého) cholesterolu, preto nezvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.

3. Nakŕmi mozog
Cholín, známy aj ako vitamín B8, patrí medzi esenciálne živiny pre celú nervovú sústavu. Zlepšuje pamäť, schopnosť sústrediť sa, odolnosť proti stresu, upokojuje. Osobitne dôležitý je v tehotenstve pre správny vývoj miechy dieťaťa. Nedostatok cholínu zvyšuje riziko ochorení pečene, srdca a nervových porúch. V žĺtku veľkého vajca sa nachádza 113 mg tohto vitamínu.

Uvarené vajíčko: Obsahuje dostatok kvalitných bielkovín a perfektne zaženie aj ten najväčší hlad. Mali by ste si však sledovať týždenný príjem vajíčok, ktorý je 2 – 4 kusy. Bielky môžete jesť bez obmedzenia.

4. Zdroj bielkovín
Ľudské telo využíva na stavbu bielkovín približne 21 aminokyselín. Deväť z nich patrí medzi esenciálne aminokyseliny, ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť, preto ich musí získavať zo stravy. Kvalita zdrojov bielkovín sa hodnotí podľa toho, koľko obsahujú esenciálnych aminokyselín. Na 100-bodovej stupnici patrí vajcu najvyšší stupienok.

5. Chráni zrak
Pre zdravie očí sú dôležité dva antioxidanty – luteín a zeaxantín. Akumulujú sa v sietnici a chránia zrak pred škodlivým UV žiarením, významne znižujú riziko rozvoja degenerácie makuly a sivého zákalu, ktoré sú príčinou zhoršeného videnia až slepoty vo vyššom veku. Konzumácia jedného vaječného žĺtka denne v priebehu 5 týždňov zvýši hladinu zeaxantínu o 100 až 150 % a luteínu o 30 až 50 %.

6. Pomáha chudnúť

Vajce obsahuje iba stopové množstvo sacharidov, zato veľa bielkovín a tukov, preto má vysokú sýtiacu schopnosť. Ukázalo sa, že vaječné raňajky pomáhajú pri chudnutí. Jeden z výskumov, ktoré to potvrdzujú, trval 8 týždňov. Dve skupiny žien s nadváhou alebo obezitou dostávali rovnako kalorické raňajky.

Ženy, ktoré jedli vajcia, schudli o 65 % viac, stratili o 16 % viac tuku, ich BMI index sa znížil o 61 % a v páse boli o 34 % štíhlejšie ako ženy, ktoré raňajkovali pečivo. Dôvod je taký, že zvyšok dňa a nasledujúcich 36 hodín mali väčší pocit sýtosti a celkovo prijali menej kalórií.

Autor: jb
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS