Nech to je ÚSPECH! Na čo si dať pri pečení pozor?
20. 11. 2018, 14:00

Čaká vás najsladšie obdobie roka, preto sme pre vás pripravili zopár overených tipov a trikov, na čo si dať pri pečení pozor. My sa ich dlhodobo držíme a verte, že fungujú.
Ak sa vám niekedy stalo, že sa vám s láskou pripravený koláč nepodaril, nezúfajte a nezanevrite na pečenie. Možno len nastala malá zrada, ktorá sa dá ľahko odstrániť. Ak si veľmi neveríte, tradičná piškóta vás nezradí.
PIŠKÓTOVÉ CESTO
Je veľmi univerzálne, môžete ho použiť na pečenie sladkých múčnikov, počnúc klasickými piškótami cez rôzne rezy, ovocné koláče až po torty. No dá sa z neho vymyslieť oveľa viac. Skrojky a nepodarky poslúžia do guliek. Upečený plát môžete vykrajovať alebo pokrájať na malé kocky, namáčať v alkohole, čokoláde a obaľovať v rôznych posýpkach. V podstate si s ním vystačíte, ak sa nechcete púšťať do niečoho zložitejšieho.
Do piškótového cesta sa obyčajne nedáva tuk, pozostáva iba z vajec, cukru, kypridiel a múky, prípadne z nejakej tekutiny (voda, mlieko). Piškótové cesto sa dá pripraviť dvomi spôsobmi.
Pri prvom sa šľahajú žĺtky s cukrom, potom sa pridá múka, nakoniec sa zľahka vmiešajú bielky vyšľahané dotuha. Rýchlejší a jednoduchší spôsob je, keď sa miešajú celé vajcia s cukrom na nadýchanú bledú penu, potom sa pridá múka a zľahka sa vmieša.
Triky na úspešné a nadýchané piškótové cesto
- Veľa vzduchu je základ nadýchanej piškóty, preto nepodceňujte dĺžku šľahania cesta a samotným šľahaním vháňajte do cesta vzduchové bublinky. Preto vajcia s cukrom šľahajte dostatočne dlho, až kým nezískate niekoľkonásobne zväčšený objem vajíčkovej hmoty.
- Ďalší spôsob, ako do cesta dostať cenný vzduch, je preosievanie múky. Odborníci odporúčajú preosievať múku do piškóty až trikrát.
- Keď ste už do piškóty prácne dostali dostatok vzduchu, pri vmiešavaní múky do cesta postupujte opatrne a snažte sa pritom „nezničiť“ jeho nadýchanú konzistenciu. Múku vmiešavajte okrúhlym pohybom, zľahka, ale dôkladne.
Autor: zp
Foto: Shutterstock