Neignorujte bolesť v pravom boku!
5. 4. 2016, 7:15

Žlčník dokáže vážne potrápiť aj ženy vo veku okolo dvadsiatky. A problémy sa potom „ťahajú“ aj desaťročia. Nenechajte sa mučiť a radšej rýchlo zakročte. Zvyčajne sa to začína nenápadne a malým bolesťami či tráviacimi ťažkostami, ktorým ani nepripisujeme veľkú váhu. Ak však viete, že po majonézovom šaláte na večeru či šaláte s kapustou príde to známe bolenie v pravom boku, nevoľnosti a ostatné typické žlčníkové nepríjemnosti, mali by ste okamžite zvážiť svoj jedálny lístok.
Neváhajte a navštívite lekára
Ten zváži stav, pošle vás na ďalšie vyšetrenia, odporučí „žlčníkovú diétu“, prípadne lieky a možno dokonca aj operatívny zákrok. Ak sa ho však obávate, môžete sa mu včas vyhnúť práve dôslednou životosprávou. Samotné žlčníkové kamene problematické nie sú, a v žlčníku ich majú mnohí z nás, avšak vo chvíli, keď zablokujú prúdenie žlče, začína byť situácia skutočne vážna. Pacient pociťuje bolesti rôzneho stupňa, môže dôjsť k infekcii žlčníka, alebo k žltačke. Ten kto má za sebou jeden či viacero žlčníkových záchvatov môže potvrdiť, že je to skúsenosť, ktorú by si radšej nechal utiecť.
Svoj žlčník ohrozujete hlavne prejedaním, nepravidelnou stravou i drastickými diétami. Tento orgán najviac zaťažujú tučné jedlá, pretože jeho hlavnou úlohou je napomáhať tráveniu a rozpúšťať tuky. Základom žlčníkovej diéty je vyhýbať sa potravinám, ktoré sú pre organizmus dráždivé a zaťažujú ho. Pre úspešné dodržanie diéty je nutné zapamätať si len niekoľko základných pravidiel, a potom ich samozrejme dodržať. Je nutné, aby ste sa stravovali čo najpravidelnejšie, pričom denne je potrebné prijať viacero menších dávok jedla a dostatočné množstvo tekutín.
Pokojný žlčník
Pozor, pokojné nervy znamenajú aj pokojný žlčník, takže žiadne rozčuľovanie. Základom je vyhýbať sa tukom, vyprážaným a grilovaným pokrmom i ostrým koreniam. Medzi najdráždivejšie potraviny, ktoré by ste mali úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka patria čokoláda, orechy, ostré korenia, slanina, údeniny, zrnková káva a alkohol. Dôležitú úlohu zohráva aj spôsob prípravy jedla, najšetrnejšie sú v tomto prípade varenie a dusenie. Z mäsa si vyberajte len hydinu a rybacinu.
Tiež sa odporúča používať rastlinné maslo a olivový olej. Pozor na tukové cestá, kysnuté pečivo a jedlá či polotovary z konzerv. Pri výbere ovocia a zeleniny sa vyhýbajte kelu, kapuste, či cibuli, kyslým uhorkám. Vždy sledujte množstvo a zloženie potravín, iste sa objavia viaceré, ktoré vám tiež vyslovene „nesadnú“ a budete sa im tiež musieť vyhýbať. K domácim prostriedkom osvedčeným pri problémoch so žlčníkom patrí vitamín C, pitie citrónovej šťavy, konzumácia cesnaku a čakanky. Okrem toho môžete siahnuť aj po bylinkových čajoch, ktoré pomáhajú rozpúšťať žlčové kamene.
Autor: Dana