Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nepodceňujte ju! Päť byliniek, ktoré vám zaručia detox pečene

Ako má vyzerať detox

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov v tele. Ako ju prečistíte a ozdravíte?

Pri rôznych metabolických procesoch v pečeni sa štiepia cukry, tuky a bielkoviny z potravy. Tento orgán zároveň zachytáva jedovaté látky a premieňa ich na neškodný odpad. Od bezchybnej činnosti pečene závisí správne fungovanie ďalších orgánov - očí, žliaz, kĺbov, obličiek, srdca i mozgu. Keďže jej odstávka jednoducho nie je možná, treba ju udržiavať v dobrej kondícii. Vyskúšajte tieto bylinky.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BÁJEČNÝ HACK: Zvyšky zeleniny nevyhadzujte! Urobte toto

    Čakanka obyčajná

    Patrí medzi bezpečné liečivé bylinky. Listy a koreň sa používali na čistenie pečene už v staroveku. Odvar zlepšuje trávenie, podporuje vylučovanie žlče a zlepšuje funkciu pečene. Skvelý na prečistenie a regeneráciu.

    Odvar: Lyžičku sušenej čakanky povarte 10 minút v štvrť litri vody a nechajte odstáť. Potom sceďte a vychladnutý pite ráno a večer.
    Tinktúra: Koreň čakanky dostanete v lekárni aj vo forme tinktúry. Do pohára vody pridajte 20 až 40 kvapiek a pite trikrát denne.

    Púpava lekárska

    Koreň optimalizuje tvorbu žlče, stimuluje jej odtok z pečene, uľaví pri bolestiach žlčníka, pomáha pri stukovatení, cirhóze a iných ochoreniach pečene. Na prečistenie sa odporúča počas šiestich týždňov piť prečisťujúci odvar.

    Odvar: 10 g sušeného koreňa povarte 5 až 10 minút v 600 ml vody, nechajte chvíľu lúhovať, potom sceďte a dajte vychladnúť. Pite 3-krát denne po 200 ml.

    Repík lekársky

    Podporuje vylučovanie žlče, čistí a regeneruje pečeň. Odvar z vňate si určite uvarte, keď máte problémy so žalúdkom, žlčníkom či s močovým mechúrom.

    Čaj: Lyžičku sušenej vňate zalejte štvrťlitrom vriacej vody a lúhujte 10 až 15 minút. Môžete osladiť medom. Pite raz alebo dvakrát denne.

    Mäta pieporná

    Ľudia ju poznajú a používajú už viac ako tritisíc rokov. Obsahuje mentol a ďalších vyše 40 látok, ktoré pôsobia blahodarne na celé trávenie. Mäta znižuje škodlivý cholesterol a podporuje vylučovanie tráviacich štiav a žlče, čím pomáha štiepiť tuky a uľahčuje prácu pečeni. Používa sa aj pri piesku a kameňoch v žlčníku. Mäta upokojuje žalúdok a ocenia ju aj obličky a močový mechúr. Čaj si môžete pripraviť zo sušených aj z čerstvých lístkov.

    Čaj: Do šálky vložte 5 lístkov mäty, zalejte horúcou vodou a nechajte 5 minút lúhovať.

    Pestrec mariánsky

    Semená obsahujú flavonoid silymarín - silný antioxidant, ktorý má priaznivé účinky na pečeň. Pestrec sa používa aj pri liečbe silno poškodenej pečene a následkov žltačky. V primeraných dávkach je bezpečný, u niekoho však môže vyvolať bolesti hlavy, tráviace ťažkosti a svrbenie. Odporúčaná denná dávka je 3 až 6 g podrvených semienok.

    Čaj: Lyžičku zmesi mäty a semienok pestreca (4 g) zalejte pollitrom vriacej vody a nechajte lúhovať 10 minút. Pite dvakrát denne. Neprekračujte odporúčanú dávku!

    Pozor! Pestrec nie je vhodný pri užívaní liekov na upokojenie, diabetes, antibiotík, imunosupresív, liekov na riedenie krvi a na hepatitídu C. Môže vyvolať alergiu, nesmú ho užívať tehotné a dojčiace ženy a hypertonici.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS