Reklama

Nepríjemný meteorizmus vyriešite ľahko: Stačí denne užívať ...

Reklama

V spoločnosti sa tvárime, že sa nás to netýka, ale čo si budeme navrávať, práve meteorizmus je jednou z najbežnejších tráviacich ťažkostí. Nafúknuté brucho, bolesti a kŕče vedia znepríjemniť deň hneď dvojnásobne – zdravotne aj spoločensky.



Jednoducho vetry...
Meteorizmus, nadúvanie alebo skrátka „vetry“ spôsobuje nadmerné hromadenie plynov vo vnútri zažívacieho traktu. K tomu dochádza pri niektorých metabolických poruchách, pri potravinových alergiách a takisto následkom stresu, nedostatku spánku či zle skombinovanej skladby jedálneho lístka.

K rizikovým potravinám patria jedlá s obsahom kvasiteľných cukrov - napríklad banány, mrkva, obilné klíčky, jablká, fazuľa, kapusta, hrozienka, orechy a mnoho ďalších. Plyn do útrob si privodíme aj pitím mlieka, sýtených nápojov, žutím žuvačky či chvatným jedením, pri ktorom sa vám do brucha dostane priveľa vzduchu. Znášanlivosť potravín je prirodzene u každého rôzna, samy pozorovaním reakcií svojho tela najlepšie vypozorujete, čo škodí a čo pomáha.

Čo vám povie lekár?
Ak vás však tento problém trápi dlhodobo, je dobré konzultovať ho s lekárom, ktorý vám popri stravovacích odporúčaniach môže v prípade potreby predpísať lieky na úpravu vášho stavu. Sú to prípravky s obsahom laktobacilov, látky na povzbudenie pohybu tráviaceho traktu či enzymatické preparáty.

Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa jedlám, ktoré spôsobujú nafukovanie a namiesto nich si vyberať ľahšie stráviteľné pokrmy, ktoré nebudú vo vnútri zbytočne dlho „kvasiť“. Dôležitá je úprava pitného režimu. Aspoň štvrť hodinu pred jedlom a pol hodinu po jedle by ste nemali piť veľa tekutín, aby sa nenarušila činnosť tráviacich štiav. Najlepšie je vypiť pramenistú, nesýtenú vodu po malých dúškoch. Tak sa pokrm zriedi a uľahčí sa tým jeho trávenie.

Vláknina
Optimálny príjem vlákniny v strave reguluje trávenie a pomáha predchádzať pocitom nafúknutého brucha a plynatosti. Ak si nie ste istá, koľko jej pojete, kúpte si potravinovú vlákninu v prášku a rozrieďte ju s vodou, s džúsom, prípadne zamiešajte do raňajkových cereálií.

Plynatosť hrozí obzvlášť v čase sviatkov či rodinných osláv, veď je takmer nezdvorilé odmietnuť fantasticky vyzerajúce chody. Vtedy môže byť sotva reč o nejakej kombinácií jedál. Sladké prekladáme mastným a slaným, všetko chceme ochutnať. Po takejto spúšti sa hodí jeden z tradičných ľudových receptov proti nadúvaniu. Vyskúšajte feniklový, mätový alebo rumančekový čaj.

Autor: maj
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS