Na nespavosť aj LENIVÉ ČREVÁ! Čo ešte dokáže s naším zdravím jablko?
13. 5. 2021, 13:38

Zdroj: Shutterstock
Jablko je v našich končinách jednoznačný víťaz popularity spomedzi všetkých druhov ovocia. Akoby aj nie, keď sa núka v toľkých odrodách bez ohľadu na to, či je práve sezóna alebo nie. Vyskúšajte vaše menu osviežiť niekoľkými jablkovými nápadmi!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Petra Mitringová, Veronika Kollárová, Laura Witteková,
Zdroj: Tatiana Gerus
Galéria k článku

Zdroj: Instagram@veganfoodiecooks
Popri vynikajúcej chuti na to máte aj ďalší dôvod, teda dôvody. Pozitívnych zdravotných účinkov má predsa jablko neúrekom. Ak vám už vybledli v pamäti, poďte si ich znova pripomenúť.
Zdroj: pinterest/healthysubstitute.com
Pochúťka nabitá vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi.
Čo dokáže jablko?
Zaženie hlad a smäd zároveň. Rýchlo a na dlho. Tajomstvo je vo vláknine, ktorá tvorí takmer tretinu jablka ako aj vo vysokom percente vody. Spomínaná vláknina v spojení s ovocnými kyselinami je mimoriadne účinná prevencia proti zápche. Najmä surové kyslejšie odrody jabĺk podporia vaše trávenie a zaktivizujú lenivé črevá. Ak vás naopak trápi hnačka, mierne podusené jabĺčka opäť prinesú rovnováhu do tráviaceho traktu.
Hovorí sa, že tri jablká denne znižujú riziko srdcového infarktu. Aj jedným však posilníte kondíciu tela. Hryzením jablka bojujete proti podráždenej nálade a nespavosti. Jablká sú vynikajúcim spoločníkom pri očistách organizmu. Podporujú vylučovanie moču, čím šetria obličky a ak si na nich pochutnáte aj v zimnom období, pomáhate predchádzať nádche, prechladnutiu i chrípke.
O dobrom vplyve jablka na naše zdravie by sme ešte mohli pokračovať aj ďalej, ale prejdime radšej od teórie k praxi. Žena.sk vám ponúka pre inšpiráciu pár chutných a zdravých tipov, ako upraviť jabĺčka do lákavej varenej i pečenej podoby. Navyše sú dosť jednoduché, takže vám ich príprava neukrojí veľa z voľného času.
Jablkové pyré
Pripravte si tri stredne veľké ošúpané jablká a kúsok citrónovej kôry. Povarte aj s citrónovou kôrou vo veľkom hrnci v 1 l vody a zmäknuté ich prepasírujte. Ak obľubujete sladké, pridajte do pyré aj niekoľko lyžičiek medu na dochutenie. Recept sa hodí ako zdravá bodka po jedle.
Jablkový drink
Aj v tekutej podobe vám jablko prospeje. Ak si po večeri zvyknete pochutnať na poháriku dobrého vína, vylepšite ho jablkom. Ako na to? Ošúpané ovocie, 1 lyžicu cukru a kúsok citrónovej kôry pridajte do 2,5 dl vína a chvíľku spolu povarte. Na záver nápoj prefiltrujte. Takto pripravený lahodný drink vám uľahčí trávenie po ťažšej večeri.
Pečené jablkové klobúčiky
Tento sladučký recept môže byť o niečo zdravšou alternatívou k dezertom. Pripravte si 8 väčších jabĺk, z ktorých vykrojíte jadrá a vytvoríte tak jablkové „klobúky“. Ich vnútro môžete vyplniť hrozienkami, orechmi alebo mandľami. Položte ich na vymastený plech, poprášte škoricou, prikryte alobalom a dajte piecť do vyhriatej rúry. Dobrú chuť!