Mýtus č. 1
Jesť treba len vtedy, keď cítite hlad.
 
Čo hovoria fakty?
Predstava, že vynechaním jedla ušetríte kopu kalórií, je mylná. Americký Národný register kontroly hmotnosti sledoval vyše 10-tisíc ľudí, ktorí schudli aspoň 13,6 kg a udržali si hmotnosť aspoň jeden rok. Záver výskumnej štúdie je jednoznačný: kľúčom k úspešnému chudnutiu je rovnomerné rozloženie stravy počas celého dňa. Ľudia, ktorí vynechávajú jedlá, sú náchylnejší na problémy s nadváhou, pretože hladní skonzumujú príliš veľké porcie alebo zhltnú všetko, čo im príde pod ruky. Ak chcete zdravo schudnúť a nepribrať, jedzte zdravú, nutrične vyváženú stravu v pravidelných intervaloch 4 až 5 hodín bez ohľadu na to, či máte pracovný deň, víkend alebo dovolenku. Začnite raňajkami.

Dieting,Weight-loss,Slim,Down,Concept.,Closeup,Measuring,Tape,On,White
Zdroj: Shutterstock

Mýtus č. 2
Nevhodné jedlá neexistujú, treba jesť všetko s mierou.
 
Čo hovoria fakty?
Určite ste počuli, že neexistujú dobré a zlé potraviny, iba dobré a zlé diéty. Notorické dietárky to často využívajú ako alibi, aby mohli jesť všetko, na čo majú chuť. Pravda je však taká, že spôsob prípravy niekedy zbaví suroviny živín a pribalí im zbytočné kalórie. Príklad: zemiakové lupienky v porovnaní s pečenými zemiakmi už nemajú nič okrem tuku a soli. Navyše, šuplík napchatý keksíkmi len zvádza na nekontrolované jedenie. Buďte úprimná: naozaj by ste sa uspokojili s jedným? Základom chudnutia a udržiavania optimálnej hmotnosti by mali byť primerané porcie čerstvých zdravých potravín.

Diet,,Dieting,Young,Asian,Woman,Or,Girl,Use,Hand,Push
Zdroj: Shutterstock