Nezaškodí pripomenúť si, ako rozoznáte čerstvé vajce od pokazeného
3. 7. 2017, 17:00

V prvom rade zistite, či zapácha.
1. Žĺtok musí byť čistý bez akýchkoľvek cudzích látok.
2. Bielok má mať želatínovú konzistenciu, musí byť priehľadný a číry.
3. Škrupina je pevná a nepopraskaná.
4. Na zárodku nesmie byť vidieť žiadny vývoj.
5. Trvanlivosť je pri správnom skladovaní 28 dní od znášky.
Je čerstvé? Otestujte ho!
Aj keď skladujete vajcia v chladničke, vždy sa spoľahnite na svoju intuíciu. Ak máte čudný pocit, podrobte ich skúške. Podozrivé vajíčko ponorte do pohára naplneného vodou. Čerstvé do 3 dní klesne na dno.
Týždňové sa vznáša kúsok nad dnom pohára. Staršie než tri týždne pláva vo vode a vyčnieva nad hladinu. Súvisí to s tým, že cez škrupinu preniká vzduch a vysúša bielok aj žĺtok. Po rozbití vajíčka si všimnite, že skutočne čerstvé má lesklý vypuklý žĺtok a pevný bielok. Viactýždňové vajce má žĺtok plochý a roztekajúci sa bielok „vodovej“ konzistencie.
Autor: Žena.sk
Foto: Shutterstock