Nezmrazujte horúce a teplé jedlá!
19. 8. 2015, 7:45 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:40)

Ako sa o chladničku starať, aby ste už o pár sezón nemuseli kupovať novú? Či už máte lacnejšiu, alebo drahšiu chladničku, existujú určité pravidlá starostlivosti, ktoré nielen predĺžia jej životnosť, ale zároveň vám pomôžu ušetriť aj mnoho energie.
Takže, poznáte základné zásady? Do najchladnejšej, spodnej časti chladničky patria čerstvé mäso, ryby, mäsové výrobky a tepelne spracované jedlá. Nad nimi by mali byť mliečne výrobky. Vrchná časť slúži na skladovanie masla, rastlinných tukov, vajíčok či nápojov.
Práve držíte diétu a vaša chladnička zíva prázdnotou alebo idete na dovolenku a rýchlo sa kaziace potraviny musíte vyhodiť? Pokiaľ ste sa rozhodli, že ju nevypnete úplne, zaplňte chladničku fľašami či inými nádobami s vodou.
Ďalším trikom ako znížiť spotrebu je odkladanie vychladnutých potravín. Do chladničky a mrazničky nepatrí nič horúce a teplé. Potraviny vždy odložte do nádoby s vrchnákom a nechajte poriadne vychladnúť.
Dbajte o hygienu
V chladničke sa okrem potravín páči aj baktériám, preto venujte dostatočnú pozornosť jej čisteniu. Potraviny môžete uložiť do chladiacich tašiek, potom vyberte všetky poličky a zásuvky.
Najlepšie je postupovať z vrchu nadol. Nepoužívajte zbytočne agresívne chemické prostriedky, niekedy stačí voda so saponátom na riad alebo s octom, ktorý zaručene odstráni nepríjemné zápachy.
Častejšie umývajte tesnenie na dverách a pri poškodení ho hneď vymeňte, takto predídete zbytočnému úniku chladného vzduchu z chladničky. Určite nezabúdajte pravidelne rozmrazovať chladničku, čím odstránite zbytočnú námrazu. Raz ročne sa odporúča dôkladne vyčistiť aj chladič, pomôže to nielen poriadku ale i chladničke, ktorá takto bude pracovať efektívnejšie.
Šetrite energiou
Ak máte možnosť nastavenia špeciálnych funkcií, ako napríklad šetriaceho, letného či zimného režimu, určite ho využite. Nielenže ušetríte energiu, ale aj peniaze. Ďalšou metódou ako zbytočne nemrhať energiou je výroba ľadu v miskách, automatická výroba ľadu je energeticky výrazne nevýhodná.
Pozor kam staviate chladničku. Nemalo by na ňu dopadať intenzívne slnečné svetlo, aby sa neprehrievala, nemala by však stáť ani v príliš chladných priestoroch. Pri návrhu kuchyne myslite na to, že chladnička nesmie byť príliš blízko rúry, sálajúce teplo by ju mohlo poškodiť.
Autor: Hana
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Čo sa oplatí zmrazovať? Predsa letné osvieženia, ktoré ulahodia nielen mlsným jazykom, ale aj osviežia telo a myseľ. Zamerali sme sa na sladkosti, ktoré v lete neublížia vašej postave, a predsa chutia. Ktoré to sú?