Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Už nikdy ho nevyhadzujte! Tipy, ako využiť starý chlieb

Reklama

Strúhanka:

nalámte ho na menšie kúsky, nechajte preschnúť, potom rozmixujte.

  • Krutóny: na plátky tvrdšieho chleba nalejte rozpustené a osolené maslo. Chlieb nakrájajte na menšie kocky a tie zapečte v rúre alebo na suchej panvici.
  • Knedličky do polievky: chlieb natrhajte na menšie kúsky a rozmixujte. Chlebovú strúhanku zmiešajte s vajcom, majoránom a prelisovaným cesnakom. Z tuhého cestíčka lyžicou vykrajujte knedličky a hádžte do vriacej polievky. Keď budú hotové, vyplávajú nad hladinu.
  • Výdatné raňajky: plátky mierne stvrdnutého chleba opečte zľahka nasucho na panvici a dajte na tanier. Potom urobte šťavnatú praženicu na cibuľke a tú naservírujte na opečený chlieb.
  • Bleskový nákyp: do vymasteného pekáča dajte plátky staršieho chleba a zalejte pripravenou zmesou z vajíčok, zo smotany, soli a z byliniek podľa chuti. Navrch poukladajte paradajky nakrájané na plátky a prúžky papriky alebo inej zeleniny. Podľa chuti pridajte nakrájanú šunku alebo slaninku. Pečte pri 180 stupňoch Celzia asi 30 minút. Pred dopečením ešte posypte nastrúhaným syrom.
  • Triky do kuchyne
    1. Dozlatista upečené kuriatko a kačka
    Zlatú chrumkavú kôrku docielite tak, že kožu na kurati potriete mliekom.
    2. Aby sa knedle nerozvarili
    Do vody pridajte štipku hladkej múky a uvidíte, že knedľu vyberiete z hrnca uvarenú tak akurát.
    3. Puding bez kože
    Misku s pudingom zakryte potravinovou fóliou alebo puding poprášte cukrom.
    4. Pevná strúhanka na rezňoch
    Do rozšľahaných vajec pridajte zopár kvapiek oleja. Vďaka tomu nebude trojobal opadávať.

    Autor: zp
    Foto: Shutterstock.com, archív firiem

    Vyberáme pre vás niečo PLUS