nalámte ho na menšie kúsky, nechajte preschnúť, potom rozmixujte.
Krutóny: na plátky tvrdšieho chleba nalejte rozpustené a osolené maslo. Chlieb nakrájajte na menšie kocky a tie zapečte v rúre alebo na suchej panvici.
Knedličky do polievky: chlieb natrhajte na menšie kúsky a rozmixujte. Chlebovú strúhanku zmiešajte s vajcom, majoránom a prelisovaným cesnakom. Z tuhého cestíčka lyžicou vykrajujte knedličky a hádžte do vriacej polievky. Keď budú hotové, vyplávajú nad hladinu.
Výdatné raňajky: plátky mierne stvrdnutého chleba opečte zľahka nasucho na panvici a dajte na tanier. Potom urobte šťavnatú praženicu na cibuľke a tú naservírujte na opečený chlieb.
Bleskový nákyp: do vymasteného pekáča dajte plátky staršieho chleba a zalejte pripravenou zmesou z vajíčok, zo smotany, soli a z byliniek podľa chuti. Navrch poukladajte paradajky nakrájané na plátky a prúžky papriky alebo inej zeleniny. Podľa chuti pridajte nakrájanú šunku alebo slaninku. Pečte pri 180 stupňoch Celzia asi 30 minút. Pred dopečením ešte posypte nastrúhaným syrom.
Triky do kuchyne 1. Dozlatista upečené kuriatko a kačka Zlatú chrumkavú kôrku docielite tak, že kožu na kurati potriete mliekom. 2. Aby sa knedle nerozvarili Do vody pridajte štipku hladkej múky a uvidíte, že knedľu vyberiete z hrnca uvarenú tak akurát. 3. Puding bez kože Misku s pudingom zakryte potravinovou fóliou alebo puding poprášte cukrom. 4. Pevná strúhanka na rezňoch Do rozšľahaných vajec pridajte zopár kvapiek oleja. Vďaka tomu nebude trojobal opadávať.