Nuda v kuchyni? Pripravte si filé originálnejšie
14. 3. 2017, 13:00

Chcete si trochu odľahčiť stravovanie pred Veľkou nocou? Rybie mäso je na to ako stvorené. S celou rybou musíte mať dosť skúseností, a to aj vtedy, ak ju už kúpite vypitvanú či naporciovanú.
Filé je však na prípravu nenáročné a býva aj cenovo výhodné. Zabudnite na obaľované filé či na rybie prsty, ktoré sa robia z mletého mäsa s prídavkom múky a konzervantov. Kupujte iba kvalitné rybie filé, pričom najzdravšie je mäso z tučnejších morských rýb.
Originálna príprava
Zunovalo sa vám filé dusené na masle? Vyskúšajte originálne recepty na prípravu so zeleninou či s inými surovinami, ktoré jeho chuť zmenia a pozdvihnú. Obložené filé zapekajte v rúre pri 200 stupňoch Celzia asi 15 minút. A vylepšite ho netradičnými prílohami.
S olivami a cukinou
Kúsky očistenej ryby alebo kocky filé osoľte, ochuťte korením a citrónovou šťavou. Nakrájajte natenko mladú cukinu a položte na rybu. Všetko posypte krúžkami čiernych olív, ovčím syrom, rozmarínom a pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte s dusenou ryžou.
S morskými plodmi
Filé osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Rovnomerne posypte krabím mäsom alebo takzvanými garnátmi, ktoré vopred povarte v slanej vode a očistite. Všetko zalejte kyslou smotanou a posypte kôprom. Podávajte s varenými novými zemiakmi.
So šunkou a zemiakmi
Rybu osoľte a potrite jemne ostrou dijonskou horčicou. Navrch poukladajte tenké plátky uvarených a ošúpaných zemiakov a malé kocky šunky. Dochuťte plátkami bylinkového masla a posypte petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým hlávkovým šalátom.
S paradajkami a pestom
Rybie filé ochuťte soľou, korením a trochou balzamového octu. Obložte rozpolenými cherry paradajkami a tenkými plátkami mozzarelly. Na záver pokvapkajte pestom a posypte píniovými orieškami. Podávajte s uvarenými cestovinami.
1. Filé pred prípravou nemusíte rozmrazovať. Stačí ho nechať chvíľu povoliť, aby ste mohli oddeliť jednotlivé kúsky alebo ho nakrájať.
2. Ak chcete nechať rybu úplne rozmraziť, robte to postupne. A na vylepšenie chuti ju môžete namočiť do mlieka, nie je to však nutné.
3. Morské ryby môžete zmrazovať aj 12 mesiacov. Naopak, sladkovodné by nemali byť v mrazničke dlhšie ako 3 mesiace.
4. Rozmrazené ryby nikdy opäť nezmrazujte.
5. Ak dáte zamraziť už uvarené jedlo z rýb, nikdy by to nemalo byť na dlhšie obdobie.
Autor: Zuzana Petrovičová/BŽ