Obľúbené banány: Kedy vám prospievajú a kedy treba spozornieť?
26. 2. 2024, 10:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:43)

Zdroj: Shutterstock
Banány vám zaručene dodajú energiu a majú mnohé benefity. Viete však, kedy sa ich konzumácii treba vyhnúť?

Zdroj: Žena
Banány obsahujú vitamíny C, B6, A, E aj K. Sú zdrojom vápnika, fosforu, horčíka, draslíka a sodíka. Jeden stredne veľký banán obsahuje až 27 g sacharidov, preto sú rýchlym zdrojom energie, píše Zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Banány patria k potravinám s obsahom horčíka.
Banány sa oplatí jesť pri mnohých neduhoch, napríklad pri anémii, menštruačných bolestiach, ale aj pri znižovaní zlého cholesterolu. Odborníci tvrdia, že dokážu znižovať krvný tlak, zlepšiť fungovanie obehového aj tráviaceho systému. Vďaka obsahu draslíka a vlákniny zabraňujú zápche aj hnačke. Pridať ich môžete do ovsených vločiek, kokteilov, či palaciniek.
Pokojne aj večer
Banány sú výbornou voľbou na večeru. Ich konzumácia hodinu alebo dve pred spaním môže mať pozitívny vplyv na kvalitu vášho spánku. Toto ovocie je bohaté na tryptofán, aminokyselinu, ktorá podporuje tvorbu melatonínu, hormónu zodpovedného za denný rytmus tela vrátane dobrého spánku.
Banány sa však neodporúčajú jesť večer, ak máte cukrovku. Pozor tiež, ak máte kašeľ, alebo ste prechladnutí - banány zvyšujú tvorbu hlienu, čo môže zhoršiť záchvaty kašľa.
Ktoré banány sú najzdravšie?
Čím je banán zrelší, tým je sladší, ale obsahuje aj viac jednoduchých cukrov.
Zelené banány sú pevnejšie a rozhodne menej sladké. Majú nižší glykemický index, takže sú vhodnejšou voľbou pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou, alebo inzulínovou rezistenciou a tiež syndrómom dráždivého čreva. Majú tiež viac vitamínov a mikroživín a vďaka rezistentnému škrobu sa po nich rýchlejšie zasýtite.

Zrelé banány obsahujú veľa antioxidantov, takže majú protirakovinové účinky.
Žlté banány s čiernymi bodkami vylučujú látku TNF (tumor nekrotizujúci faktor), ktorá dokáže bojovať proti zhubným bunkám. Okrem toho majú určite lepší účinok na imunitný systém.
Najdôležitejšie vlastnosti banánov
- podporujú hydratáciu organizmu,
- znižujú krvný tlak,
- odporúčajú sa počas intenzívnej fyzickej a duševnej námahy,
- znižujú riziko niektorých vrodených chýb,
- pomáhajú predchádzať anémii a liečiť ju,
- zabraňujú tvorbe vrások,
- môžu znižovať hladinu cholesterolu,
- zmierňujú príznaky hnačky a pálenia záhy,
- podporujú chudnutie,
- zmierňujú menštruačné bolesti,";i:10;s:35:"majú pozitívny vplyv na psychiku,";i:11;s:42:"pomáhajú pri vredovej chorobe žalúdka,";i:12;s:48:"pomáhajú pri prevencii a liečbe osteoporózy,";i:13;s:20:"posilňujú imunitu.
Zdroj: Shutterstock
Banány obsahujú tri rôzne typy cukrov - glukózu a fruktózu (jednoduché sacharidy) a sacharózu (zložený sacharid). Toto ovocie patrí k tým, ktoré pomáhajú zlepšiť vašu úroveň bdelosti.
V zime si dávajte pozor
V zime je lepšie nejesť banány príliš často, pretože obsahujú draslík, ktorý sa podieľa na termoregulácii organizmu. Ak je ho priveľa, zvýši sa potenie, čo zase môže viesť k ochladeniu organizmu. V dôsledku toho budeme náchylnejší na vírusy a infekcie. Ľudia s vysokou hladinou draslíka môžu tiež trpieť ochorením obličiek.
V zime je dobré pridať banány do teplého jedla, napríklad do ovsených vločiek alebo palaciniek, a skombinovať ich s hrejivými prísadami, ako je škorica, zázvor alebo med.
Počuli ste už náš podcast?
Kedy banány nejesť?
1. Banány obsahujú draslík, minerál, ktorého majú ľudia s ochorením obličiek buď málo alebo veľa. Tí s vysokými hladinami draslíka v krvi by mali konzumáciu banánov obmedziť.
2. Zrelé banány by nemali jesť ľudia trpiaci cukrovkou. Zrelé banány majú vyšší obsah prirodzeného cukru, čo na jedno sústo môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Odporúča sa porcie kontrolovať a potraviny bohaté na sacharidy kombinovať s chudými bielkovinami a neškrobovou zeleninou.
Zdroj: Shutterstock
Banány sa neodporúčajú jesť večer, ak máte cukrovku alebo kašeľ.
3. Zrelé banány majú vysoký obsah oligofruktánov, čo je typ uhľohydrátov, ktorý nemusia tolerovať ľudia so syndrómom dráždivého čreva. Ľudia citliví na oligofruktány by mali obmedziť príjem zrelého banánu na približne jeho jednu tretinu.
4. Banány sa môžu vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi kvôli ich obsahu draslíka. Sú to najmä ACE inhibítory. Tieto lieky sú určené na zníženie krvného tlaku a taktiež zvyšujú hladinu draslíka v tele. Vysoké hladiny draslíka potom môžuviesť k srdcovým arytmiám či búšeniu srdca.
5. Banány obsahujú tyrozín, ktorý sa v tele premieňa na tyramín, aminokyselinu, ktorá môže negatívne pôsobiť na inhibítory MAO, ktoré sa zvyčajne predpisujú na liečbu depresie. U niektorých ľudí môže tyramín vyvolať migrénu.
6. Ľudia s alergiou na latex majú tiež vysoké riziko alergie na banány, avokádo, kivi a gaštany, pretože tieto potraviny obsahujú rovnaký proteín ako v latexe, a ktorý spôsobuje alergickú reakciu.